Hogyan termeljünk kevesebb műanyag hulladékot?

Ha az ember egyszer elkezd odafigyelni arra, hogy mekkora mennyiségű szemetet termel, akkor egy csapásra elborzad. A világ ugyanis sajnos az egyszer használatos, eldobható tárgyak felé billent el, és ez a trend az élet minden területére bekúszott, észrevétlenül.

Elég azonban egy picit tudatosnak lenni ahhoz, hogy tudjuk, ami szemetet kidobunk, az jó eséllyel a természetes élővilágot fogja szennyezni, ezért aztán elemi kötelességünk, hogy minimalizáljuk a hulladékunkat és első körben legalább a felesleges szemeteléstől vegyünk búcsút. Amikor jó pár évvel ezelőtt hazánkban is elkezdett terjedni a műanyagmentes hónap kihívása, akkor szembesültek az emberek a szomorú ténnyel, hogy szinte lehetetlen teljesíteni a dolgot, ugyanis szinte mindent műanyagba csomagolnak a gyártók, sőt nem ritkán az egyesével csomagolt árut még egyszer becsomagolják, ezzel pedig rengeteg műanyag megy azonnal a kukába. Emiatt aztán nagy elszántságot követel, ha ez ellen érdemben fel akarunk lépni, és az sem kizárt, hogy jó néhány termékről le kell mondanunk, vagy másik alternatívát kell keresni helyette.

Persze itt nincs arról szó, hogy a cél az azonnali önsanyargatás lenne. Ha ugyanis már rögtön az elején lemondunk mindenről, akkor azzal csak azt fogjuk elérni, hogy a kényelmetlenségek hatására elmegy a kedvünk az egésztől, és rövid úton feladjuk az újdonsült elveinket. Érdemes ezért inkább azokra a termékekre fókuszálni, amelyeknél a szemetelés könnyedén kiküszöbölhető. Ha bevásárolni megyünk, akkor mindig vigyünk magunkkal szatyrot, és zacskót, hisz így rengeteg felesleges csomagolóanyag vásárlástól kíméljük meg magunkat és a bolygót. Az előrecsomagolt termékek helyett válasszuk a pultból történő vásárlást. Felvágottak, húsok esetében nagy divat, hogy elenyészően kis adagokat – előbbieknél akár 70-90 grammot – tesznek egy komplett műanyag csomagba, ami önmagában többet nyom, mint a benne lévő élelmiszer. Ezeket kerüljük el jó messziről, és inkább kérjünk a húspultból. A vegyszerek, kozmetikai termékek esetében is legyünk előrelátóak. Ha nagyvárosban élünk, akkor vásároljunk csomagolásmentes boltból, ám ha ez nem megoldható, akkor minden esetben törekedjünk arra, hogy a lehető legnagyobb kiszerelésű, utántöltő csomagokat vegyük, és őrizzük meg a kis adagos termék dobozát, így azt mindig újra tudjuk tölteni. Apró változtatások ezek, ám hosszú távon rengeteg műanyag szeméttől kíméljük meg így a környezetünket.