Hogyan szorítsuk vissza a vízfogyasztást?

Biztosan mindenki volt már úgy a havi vízdíj vagy áramszámla kifizetésekor, hogy majdnem hanyatt esett a csekk láttán. Nagyon egyszerű ötletek és tippek léteznek a vízspórolásra, mégis kevesen élünk vele. A vízcsapon keresztül átlagosan 15 liter víz folyik ki egy perc alatt. Mennyi ideig is tartana megmosni egy gyümölcsöt? Körülbelül ennyi ideig.

[wp_ad_camp_1]

Tehát elmondhatjuk, hogy akik folyó víz alatt mosnak meg mondjuk egy barackot, azok ezt 15 liter vízben teszik. De ezt a gyümölcsös sztorit megközelíthetjük más szemszögből is. 3 db barack megmosása 20 másodperc alatt 5 liter vízben. Ilyenkor egyszerűen képzeljünk magunk elé egy 5 literes fazekat. Megdöbbentő dolgok ezek! Perlátort ma már bármelyik műszaki vagy háztartási cikkeket árusító boltban kapni, amellyel csökkenthetjük a víz nyomását, hiszen levegővel dúsítja a vizet. Ezzel a kis kütyüvel harmadára szoríthatjuk vissza a vízfelhasználást.

Vízfogyasztás
Vízfogyasztás

Egy másik izgalmas terület a WC. Ha hagyományos tartály van otthonunkba beszerelve, akkor valószínűleg napi 60 liter vízben öblítgetjük le a WC tartalmát. Érdemes olyan tartályt beszerezni, amelyen egy stop gomb is van, vagy vízmegtakarító berendezéssel kiegészíteni a meglévő tartályt, így a kis dolgok elvégzéséhez mégsem használunk el annyi vizet.

Van egy két olyan dolog is, amely semmilyen beruházást nem igényel csak egyszerű odafigyeléssel megoldható. Fogmosáskor nem feltétlenül kell folyamatosan folyatni a vizet, hiszen egy fogmosó pohár használatával máris több liter vizet spórolhatunk. A másik ilyen izgalmas és ingyenesen elérhető spórolási módszer a zuhanyzás, amely jóval kevesebb vízből is megoldható, mint a kádban való pancsolás. Ma már léteznek víztakarékos zuhanyfejek is.