Hogyan szabaduljunk meg a penésztől?

A penész sok helyen visszajáró vendég, amit igen nehéz távol tartani. Ha ez a mi otthonunkban is így van, akkor elsősorban a megelőzésről kell, gondoskodjunk. Hiszen hiába írtjuk ki újra és újra a penészt, ha annak a fejlődéséhez megfelelő a környezet, akkor egész életünkben küzdhetünk ellene.

[wp_ad_camp_1]

A penésztől legegyszerűbben tehát a megelőzés által szabadulhatunk meg. Ez azt jelenti, hogy meg kell szüntessük azokat a feltételeket, amelyeknek köszönhetően jól érzi magát nálunk a penész. Valójában nagyon egyszerű feladatokról van itt szó. Elsősorban is megfelelő szellőztetést kell biztosítani a helyiségeknek. Jó, ha naponta 3-5 alkalommal is alaposan kiszellőztetünk az otthonunkban, ezzel csökkenthetjük a beltéri levegő megemelkedett páratartalmát, amely lecsapódva penészedést eredményezhet. Ezen felül pedig sokat jelent a megfelelő szigetelés, amely nem ad helyet az épületünk egyes részeinek a nagyobb hőingadozásra. Ha mindezek ellenére mégis megjelenik a penész, akkor azt mindenképpen el kell távolítanunk. Ehhez az üzletekben is különféle vegyszereket kaphatunk, azonban sokkal olcsóbb és egyszerűbb megoldásokhoz is folyamodhatunk.

Penész
Penész

Jó penészirtó az egyszerű borecet, amelyet elég ráspriccelnünk vagy szivacs segítségével felvinnünk az érintett területre, majd néhány óra hatás után letörölni. De a szemcsés szódabikarbónából is készíthetünk pasztát víz segítségével, amelynek segítségével lesúrolhatjuk a penészt. A két módszer egyébként egymás után is használható. Ahogy sok mindenre, úgy a penészirtásra is jó a sima ecet is. Amelyet elég bekeverni némi meleg vízzel, majd szivacs vagy rongy segítségével lesúrolhatjuk vele az érintett területet. Az esetlegesen megmaradt foltokat és elszíneződéseket pedig eltávolíthatjuk citromlé vagy sütőpor segítségével.