Hogyan spórolhatsz az étkezésen?

Az önállóvá válás egyik legnagyobb lépcsőfoka, amikor rádöbbenünk, hogy mennyire költséges is biztosítani a mindennapi betevő falatokat. Ha egészségesen szeretnénk étkezni, és válogatás nélkül megveszünk mindent, amit épp megkívánunk, akkor a hónap végére horribilis méreteket ölthet a kiadás.

A legnagyobb problémát két dolog jelenti. Az egyik, hogy a legtöbbünk fejében az a kép él, miszerint az egészséges hozzávalók és alapanyagok drágák. Emiatt aztán hajlamosak is vagyunk ferde szemmel néni mindenre, aminek még elfogadható összeg szerepel az árcéduláján, sajnos sok esetben nem alaptalanul. Ugyanakkor ezt a kérdést érdemesebb egészen más irányból megközelíteni. A valódi veszélyt az egészségünkre ugyanis nem az alacsonyabb árú termékek jelentik, hanem inkább a kényelmesebbek. Minél inkább feldolgozott élelmiszert veszünk, annál kevésbé teszünk jó a szervezetünkkel. Nehéz azonban ellenállni, hisz a mesterséges adalékanyagok és az ízfokozók alattomosan teszik a dolgukat, és ezek az élelmiszerek bizony finomabbak – legalábbis annak érezzük őket -. Ezzel párhuzamosan azonban drágábbak is, hisz nincs velük különösebb dolgunk, ráadásul úgyis megvesszük, hisz megszoktuk, hogy mindenből az intenzívebb íz a normális.

Ezen logika mentén vásárolva azonban súlyos tízezreket hagyunk – feleslegesen – az áruházakban, ráadásul még csak jót sem teszünk vele magunknak. Érdemes ehelyett tudatosan mindig a friss, feldolgozatlan alapanyagokat keresni és venni, majd saját magunknak elkészíteni az ételeket. Ez ugyan plusz idő, ám ha így cselekszünk, akkor sokat spórolhatunk, és mindig kontroll alatt tarthatjuk, hogy pontosan mit is fogyasztunk el. A lényeg, hogy mindig jó pár napra előre tervezzünk, így semmi nem vész kárba és mindig csak azt vesszük meg, amire biztosan szükségünk lesz. Ugyancsak bánjunk óvatosan a rendelésekkel és az étterembe járással, ha visszább akarjuk fogni a kiadásokat. Egyszer-egyszer nyugodtan rúgjunk ki a hámból, ám ha megszokottá válik, és elveszti a különlegességét, akkor idővel azon kapjuk magunkat, hogy nem is nyújt különösebb élvezetet egy éttermi ebéd, ráadásul olyan ételeket is dupla – avagy tripla – áron fogyasztunk, amelyeket otthon villámgyorsan készíthetünk magunknak, töredékáron.