Hogyan ölik meg a fágok a bakteriális szuperbogarakat?

A Monash Egyetemen részt vevő kutatás izgalmas felfedezést eredményezett, amely végül célzott kezelésekhez vezethet a gyógyszer-rezisztens baktériumfertőzések leküzdésére, amely a globális egészség egyik legnagyobb fenyegetése.

[wp_ad_camp_1]

„Láttuk, hogy a részecske építőelemei összekapcsolódnak a bonyolult koreográfiákban. Molekuláris szinten a karok kinyílnak és göndörödnek egymás körül, és folyamatos láncot képeznek, amely a fág fejét rögzíti” – mondta Coulibaly docens. „Ez a merev láncszem további védelmet nyújt a fág DNS-éhez. Meglepő módon a farok rugalmas marad. Másrészt meghajlik és nem szakad meg, mivel elfogja a baktériumokat, és végül befecskendezi őket a fág DNS-ével.” A fágok a vírusok egy olyan csoportja, amelyek megfertőzik a baktériumokat, és minden fág specifikus azon baktériumfajokra, amelyeket megölni képes. A fágok megtisztíthatók addig a  pontig, amíg az FDA jóváhagyja a bakteriális fertőzések kezelését. Dokumentált siker volt tehát most az Egyesült Államokban, Európában és a közelmúltban Ausztráliában is ezzel kapcsolatban.

A Monash Egyetemen az AMR Impact Center küzd ezekkel a problémákkal, és megvizsgálta a bakteriális fertőzések kezelésére szolgáló új, „fágterápiákhoz” szükséges fágok típusait. „Ez a felismerés segít megküzdeni a fágterápiák egyik legkritikusabb akadályával, amely a fág működésének pontos megértése, annak érdekében, hogy előre megjósoljuk és pontossággal megválasszuk az egyes betegek fertőzéseihez a legjobb fágot” – mondta Lithgow professzor. „Segíthet a fágterápiák áttérítésében az együtt érző felhasználástól, ahol az összes többi kezelési lehetőség kimerült, a szélesebb körű klinikai alkalmazásra.” Az antimikrobiális rezisztencia (AMR) az egyik legnagyobb fenyegetés a globális egészségre, az élelmezésbiztonságra és a gazdasági fejlődésre. Ez egy sürgető egészségügyi és humanitárius válság Ázsiában, amelynek súlyossága világszerte egyre növekszik.