Hogyan neveljük szobatisztaságra a kutyát?

Amikor végre megérkezik a várva várt bolyhos, apró négylábú új családtag, akkor hatalmas az öröm és villámgyorsan mindenki a szívébe zárja a kis szőrgombócot.

Ám gazdiként jó pár feladat vár ránk, amelyek között vannak állandóak – mint amilyen például a kutyasétáltatás – és vannak olyanok, melyeket még kölyökkorban kell megtennünk. Az egyik ilyen, hogy a fogait – folyamatosan – próbálgató négylábú ne rágjon szét mindent a lakásban. Ezt aránylag könnyedén meg tudjuk oldani, némi odafigyeléssel, no és azzal, ha biztosítunk az eb számára valamit, ami az övé és amit nyugodtan rághat. Ennél némileg bonyolultabb feladat a szobatisztaságra nevelés, bár kétségtelen, hogy vannak egyedek, akiknek egy szinte varázsütésre megy, sőt, az is előfordul, hogy mire 9-10 hetesen elhozzuk a tenyésztőtől, ott már megtették nekünk azt a szívességet, hogy megtanították a kutyust arra, hogy kint végezze el a dolgát.

Ha ez mégsem így lenne, akkor egy nehéz és idegőrlő időszak veszi kezdetét, amely pár naptól akár pár hétig is eltarthat, függően a türelmünktől és a szerencsénktől. Nagyon fontos, hogy ha az eb a lakásban végzi el a dolgát, akkor azért soha ne szidjuk le. Szó nélkül takarítsunk fel, mintha mi sem történt volna. Ugyancsak megszívlelendő tanács, hogy a benti praktikákat – mint amilyen például a kutyapelenka – kerüljük. Ugyanis ha az állat megtanulja, hogy van a lakásban egy pont, ahol elvégezheti a dolgát, akkor ezt a későbbiekben nagyon nehéz lesz kinevelni belőle, mi pedig gyaníthatóan nem szeretnénk, ha ez örökké így lenne. A legbölcsebb amit tehetünk, az az, hogy nagyon gyakran kivisszük a kutyát (minden ébredés, étkezés után, illetve ha már legalább 2 óra eltelt az utolsó ürítése óta) és addig nem megyünk vissza a lakásba, amíg el nem végzi a dolgát. Ha ez megtörténik, azonnal megdicsérjük – adjunk nyugodtan jutalomfalatot is ilyenkor -. Ezt a folyamatot addig csináljuk, amíg már nem történnek bent balesetek. Mivel ez egyes kutyáknál akár hetekig is eltarthat, jobban járunk, ha nem a legzordabb időjárás közepén érkezik a kutya a családba, mert lehet, hogy nem lesz a legkellemesebb szakadó esőben kint álldogálni vele órákat.