Hogyan lehet több időnk a nap folyamán?

Attól a pillanattól kezdve, hogy meghallja a telefon ébresztőjét reggel, tudja, hogy egy új szlalom kezdődik a napi feladatok között. Ritkán mondhatja, hogy van elég ideje készülődni, reggelit készíteni, játszani a gyerekekkel vagy főzni. És úgy tűnik, még a hétvégék sem adnak alkalmat a pihenésre, amikor ha gyerek van, akkor a kicsik energiáját kell újratölteni, illetve a hét közbeni megoldatlan dolgokról is gondoskodni kell.

A hatékony időtervezésért folytatott küzdelem sokunk fejében ott van. Akár produktívabb akar lenni a munkában, akár javítani szeretné a munka és a magánélet egyensúlyát, akár csapatvezetőként keresi a módszereket alkalmazottai teljesítményének javítására, minden az időhatékonysággal kezdődik. Az időgazdálkodásnak számtalan előnye van, és mindegyik hozzájárul az általános jóléthez. Először is, a hatékony időgazdálkodás kevesebb stresszt jelent. Ha tudja, mit kell tennie, és mikor, ez csökken a stresszt, teret engedve a fókuszálásnak és a kikapcsolódásnak. Ott van még az idő tervezésének fogalma is, hogy mi az igazán fontos. Ahelyett, hogy másodlagos feladatokra pazarolná az idejét, jó időgazdálkodással ezt az időt átirányíthatja, és a munkahelyi és otthoni alapvető dolgokra fordíthatja.

A prioritások meghatározása a sikeres időgazdálkodás kulcsa a munkahelyen és otthon egyaránt. Kezdje azzal, hogy semmisítse meg azokat a feladatokat, amelyeket nem szükséges elsőként elvégeznie. Ezután határozzon meg három vagy négy fontosabb feladatot. Mérje fel a teendők listáját, és győződjön meg arról, hogy a feladat fontossága, nem pedig a sürgőssége alapján rendezte a listát. A fontos kötelezettségek segítenek elérni céljait, míg a sürgős kötelezettségek azonnali figyelmet igényelnek, és valaki más céljainak eléréséhez kapcsolódnak.