Hogyan lehet sikerünk egy állásinterjún?

Jelentkezünk egy munkára, majd elkövetkezik a várva-várt, vagy nem várt nap. Teljes idegben vagyunk, nem tudjuk, mit vegyünk fel, hogyan készüljünk rá, hogy a legjobb formánkat hozhassuk. Bizonyára estünk már át ezen mi is párszor. Valóban, erre nincs sablon, nincs olyan megoldás, ami mindenkinek egyformán jó lenne. Csak annyit tehetünk, hogy a lehető legjobb tudásunk szerint felkészülünk, illendően felöltözünk, és ott a feltett kérdésekre rendesen válaszolunk.

[wp_ad_camp_1]

Persze az ember alapvetően fél, és izgul, hiszen ez új dolog a számára, és el is utasíthatják.  De ez benne van. Akármennyire is szeretnénk egy állást, mindig fel kell készülnünk a lehető legrosszabra is. Ezzel a gondolattal induljunk el és akkor nem fog minket nagy meglepetésként érni, ha mégsem vesznek fel, vagy pedig mégjobban fogunk örülni a sikeres felvételnek.

Az állásinterjúra olyan öltözékbe menjünk, mely nem kihívó, hanem ünnepi, de visszafogott. A színek is passzoljanak egymáshoz. Feketébe semmiképpen se menjünk, az csak ronthat a helyzeten. Inkább valami szebb színben, mondjuk kékben vagy zöldben. De mehetünk fekete-fehér színösszeállításban, az még ünnepélyes is.

Állásinterjú
Állásinterjú

Semmiképpen se késsünk el a megbeszélt időpontról. Inkább kicsit menjünk előbb, hogy mi várjunk, és esetleg ne a leendő főnökünk várjon. Majd, ha sorra kerülünk, készségesen mutatkozzunk be, és válaszoljunk a feltett kérdésekre a lehető legjobb tudásunk szerint. Emeljük ki a legjobb tulajdonságainkat, de csak azokat, melyek  munkához kellenek. De emellett ne vigyük túlzásba az öndicséretet. Említsük még meg, hogy a cégnél hosszabb távra szeretnénk tervezni, amennyiben ez lehetséges.

Próbáljuk elérni, hogy legyünk szimpatikusak a munkáltatónak, bár ezt igen nehéz elérni. Esetleg mi is kérdezhetünk a céggel kapcsolatban valamit, legalább látják, hogy érdekel minket a cég munkája. Ez is jó pontnak írható fel. Az állásinterjú végén, lehet, hogy nem fogják megmondani az eredményt, hanem közlik, hogy majd értesiteni fognak. Legyünk türelemmel, hiszen mi megtettünk mindent, ami tőlünk tellett. Ha negatív visszajelzés lesz, az se vegye el a kedvünket. Majd legközelebb egy másik állásinterjún egy másik cégnél jobbak leszünk. Amennyiben pozítiv lett az eredmény, örüljünk, hiszen kezdődik egy új életünk.