Hogyan lehet fokozni az izomregenerációt és újjáépíteni a szöveteket?

Az öregedés számos hatásának egyike az izomtömeg csökkenése, amely hozzájárul az idős emberek fogyatékosságához. Ennek a veszteségnek a ellensúlyozására a Salk Intézet tudósai az őssejt-kutatásban általánosan használt molekuláris vegyületek kombinációjának felhasználásával tanulmányozzák az izomszövet regenerációjának felgyorsítását.

[wp_ad_camp_1]

A Nature Communications 2021. május 25-én megjelent tanulmányában a kutatók kimutatták, hogy ezeknek a vegyületeknek az alkalmazása növelte az egerek izomsejtjeinek regenerálódását az izomsejtek prekurzorainak, az úgynevezett myogén progenitoroknak az aktiválásával. Annak ellenére, hogy további munkára van szükség, mielőtt ezt a megközelítést alkalmazhatnák az emberekben, a kutatás betekintést nyújt az izomregenerációval és -növekedéssel kapcsolatos mögöttes mechanizmusokba, és egy nap segíthet a sportolóknak, valamint az idősödő felnőtteknek a szövetek hatékonyabb regenerálásában. „Ezen őssejtek elvesztése összefüggésben van az életkorral összefüggő izom-degenerációval” – mondja Salk professzor, Juan Carlos Izpisua Belmonte, a cikk vezető szerzője. „Vizsgálatunk olyan konkrét tényezőket tár fel, amelyek képesek felgyorsítani az izomregenerációt, valamint feltárják ennek mechanizmusát.”

A vizsgálat során használt vegyületeket gyakran Yamanaka faktoroknak nevezik az őket felfedező japán tudós után. A jamanaka faktorok olyan fehérjék kombinációi (úgynevezett transzkripciós faktorok), amelyek szabályozzák, hogy a DNS más fehérjékké történő transzláció céljából hogyan másolódik. A laboratóriumi kutatás során speciális sejteket, például a bőrsejteket őssejt-szerűbb sejtekké alakítják, amelyek pluripotensek, ami azt jelenti, hogy képesek sokféle sejtté válni.