Hogyan lehet eltávolítani a szennyes foltokat?

Nézzünk szembe a tényekkel. Meglehetősen egyszerű a ruhákat egy mosógépbe dobni valamilyen mosószer kíséretében. Sajnos viszont a foltok problémákat okozhatnak a mosógépnek is. Ha viszont elsajátítja ezt a néhány alapvető tippet, akkor magabiztosan érezheti magát, hogy szinte bármilyen foltot eltávolít A-tól Z-ig.

[wp_ad_camp_1]

A foltokat a lehető leghamarabb próbálja meg kezelni. A friss foltokat sokkal könnyebben lehet eltávolítani, mint a 24 óránál idősebbeket. Ha azonban a foltok „beépülnek”, akkor továbbra is ugyanazokat a lépéseket kell követnie a eltávolításhoz; hosszabb vagy ismételt kezelésekre is szükség lehet. Friss folyékony foltok esetén törölje le a felesleges folyadékot tiszta fehér ruhával, papírtörlővel vagy akár egy darab fehér kenyérrel (nagyszerű zsírfoltokhoz). Ne felejtse el a folt körüli száraz területet is megtisztítani, hogy a folt a lehető legnagyobb mértékben felszívódjon. Kerülje a festett terület dörzsölését frottír törülközővel vagy sötét színű kendővel, mert lehet, hogy a dolgok még rosszabbá válnak.

Makacsabb foltok esetén a fölösleges szilárd anyagokat tompa késsel, fém spatulával vagy hitelkártya szélével óvatosan távolítsa el az anyagról. Soha ne dörzsölje a foltszerű mustárt vagy a salátaöntet, mert csak a foltot mélyíti a szövet rostokban. Néhány szilárd anyag, például iszap esetében a folt megszáradása után könnyebb lehet eltávolítani. Ha foltot kezel, mindig hideg vízzel kezdje, főleg ismeretlen eredetű foltok esetén. A forró víz a fehérjefoltokhoz, például tejhez, tojáshoz vagy vérhez kötheti a fehérjét a rostokban. A forró víz a legjobban olyan olajos foltokon működik, mint például majonéz vagy vaj. A forró víz különösen jó, ha a foltokat a műszálas anyagból akarja eltávolítani, például poliészterről.