Hogyan legyen otthonunk bababiztos?

Amikor egy kisbaba érkezik a családba (főképp, amikor az első), akkor mindenkinek azonnal ő lesz a szeme fénye, és gondolataink csak akörül járnak, hogy hogyan tudhatnánk őt a lehető legnagyobb biztonságban.

Aztán eltelik egy pár hét, a rutintalanság pedig szép lassan kikopik a mindennapokból, egyre magabiztosabban tesszük tisztába, egyre biztosabb kézzel fürdetjük meg, és persze rég beszereltünk minden bababiztonsági kütyüt, amit csak lehetett. Noha az első gyermekes szülők hajlamosak néha túlzásokba esni, két dologra sosem szabad sajnálni a pénzt. Az egyik a kamera, amelyen keresztül azonnal rá tudunk nézni a csöppségre akár éjjel is, bárhol is legyünk a lakásban. Ez minket is nyugalommal tölt el, ráadásul így elkerülhetjük, hogy csak akkor értesüljünk a problémáról, amikor a gyermek már sír, és jó eséllyel teljesen felébredt. A másik, amit kötelező beszerezni egy újszülött mellé, az egy minőségi légzésfigyelő. Jelenleg nem létezik jobb eszköz a hirtelen csecsemőhalál megelőzésére, így használatát elhanyagolni nem szabad.

Ez idáig rendben is van, és talán vannak pillanatok, amikor úgy érezzük, hogy túl is vagyunk a nehezén. Ám az csak akkor kezdődik, mikor gyermekünk mászni kezd, és bizony akkor tetőzik, amikor már járni is megtanult. Ilyenkor ugyanis rendkívül leleményesek, villámgyorsak és az égvilágon semmi sincs tőlük biztonságban, amit elérnek. Emiatt szerencsés, ha már időben elkezdjük bababiztossá tenni a lakást. Szereljük fel zárakkal a nyitható szekrényeket és fiókokat (ma már kapható belülre szerelhető, mágnessel nyíló zár, amely nem teszi tönkre a bútor kinézetét), a konnektorokat lássuk el vakdugókkal, és persze mindent, ami törékeny, azt lehetőleg jó magasan tartsuk. Érdemes az összes vegyszert egy helyen tárolni, lehetőleg olyan magasan, hogy a gyerek ne érhesse el, de biztos ami biztos, ez a tároló legyen mindig zárva. Figyeljünk arra is, hogy olyasmit se érjen el, amit szétrágva árthat magának (különös tekintettel mindenre, amiben gombelem van, az lenyelve akár végzetes is lehet). No és persze minden sarkot, minden élet tegyünk biztonságossá, és tudatosítsuk magunkban, hogy bizony balesetek így is jó eséllyel lesznek majd, de mi mindent megtettünk, amit csak lehetett.