Hogyan közlekedjünk Rómában?

Nagyon sok embert érdekli Olaszország manapság, kiváltképpen pedig Róma. Ez az ott levő varázslatos helyszíneknek és a nyíltszívű, barátságos embereknek egyaránt köszönhető. Ha valaki Olaszországban jár, az garantáltan örökre megmarad benne.

[wp_ad_camp_1]

Ahhoz, hogy az ott töltött idő valóban kellemesen és zökkenőmentesen teljen, szükség van arra, hogy az ember jól tájékozott és naprakész legyen. Érdemes előre felkészülni bizonyos dolgokra, amelyek meghaladják az ember átlagos képességeit. Ilyen például a Rómában való tájékozódás. Mivel nagyon sok itt a lakos és a turista is, a szezonban hatalmas nagy a kavarodás. Ez a zsúfoltságnak is köszönhető, viszont annak is, hogy – valljuk be – az olaszok nem túl szervezettek, és ez kihat például az olyan dolgokra is, mint a tömegközlekedés. Ezért, ha az ember nem teljesen tájékozott, és nem tud nagyon gyorsan reagálni, bizony lemaradhat egy-két buszról… Hogy ezt elkerüljük, íme néhány hasznos tanács: a legfontosabb, hogy pontosan tudjuk, hogy hová szeretnénk eljutni. Hogyha ez nincs annyira nagy távolságra, akkor érdemes inkább biciklit bérelni, és azzal közlekedni. Bár ez a közép-európai kispolgároknak furcsa lehet, de ott annyira bevett szokás, hogy szinte többen használják, mint a tömegközlekedési járműveket. Ez haladás, és egészségügyi szempontból egy pozitív választásnak minősülhet. Ráadásul, rengeteg kölcsönzési lehetőség van Rómában, úgyhogy biztosan nem fog majd gondot okozni.

Róma
Róma

Ha már megvan a terv, akkor érdemes térképet készíteni, és sorra venni mindent, hiszen Rómában nagyon könnyű összezavarodni. Ha megvan az útvonalterv, és ezt követjük, akkor biztosan rendszerezni tudjuk magunkat a káoszban. Ráadásul, ha biciklivel járkálunk, akkor rengeteg varázslatos helyszínt és embereket felfedezhetünk út közben, olyanokat, amelyek nem voltak benne a tervben, de semmiképpen nem lehetett volna kihagyni őket. Ha mégis a buszok, villamosok és a metrók mellett döntenénk, akkor mindenképpen számítanunk kell rá, hogy ezek nem japán pontossággal járnak, sőt! Nagyon rendszertelenül érkeznek, és ha nekünk megvan egy előre eltervezett, esetleg nagy vonalakban órához is kötött tervünk, akkor az nagyon könnyen befuccsolhat. Persze, mint mindenhol, a központban itt is viszonylag rendszeresen járnak a járművek, viszont akkora a forgalom, hogy már csak azért sem érdemes belemenni ezekbe.