Hogyan készítsünk otthon medvehagymás finomságokat?

A tavasz egyik legnépszerűbb szezonális alapanyaga a medvehagyma, amely nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. Tele van vitaminokkal, antioxidánsokkal, és remek alternatíva a fokhagymára. Ebben a cikkben egyszerű és ízletes medvehagymás recepteket mutatunk be, amelyeket otthon is könnyedén elkészíthetsz.

1. Medvehagymás pesztó

Hozzávalók:

  • 1 csokor friss medvehagyma
  • 50 g pirított dió vagy mandula
  • 50 g reszelt parmezán (vegán verzióhoz élesztőpehely)
  • 1 dl extra szűz olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A medvehagymát megmossuk, lecsepegtetjük és durvára vágjuk.
  2. A diót vagy mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk.
  3. A hozzávalókat turmixgépbe tesszük, és krémes állagúra mixeljük.
  4. Hűtőben légmentesen zárható edényben akár egy hétig eltartható.

2. Medvehagymás pogácsa

Hozzávalók:

  • 500 g finomliszt
  • 250 g vaj vagy margarin
  • 200 g tejföl
  • 1 tojás
  • 1 csomag friss élesztő (25 g) vagy 7 g száraz élesztő
  • 1 csokor apróra vágott medvehagyma
  • 1 teáskanál só
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

  1. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk.
  2. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tejfölt, tojást, sót és az élesztőt.
  3. Az apróra vágott medvehagymát belekeverjük, és a tésztát jól kidolgozzuk.
  4. Letakarva kb. 40 percig kelesztjük.
  5. Kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, majd a tetejüket tojással megkenjük.
  6. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

3. Medvehagymás krémleves

Hozzávalók:

  • 1 csokor friss medvehagyma
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 500 ml zöldségalaplé
  • 100 ml tejszín vagy növényi tej
  • 1 evőkanál vaj vagy olívaolaj
  • Só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A hagymát apróra vágjuk, és vajon üvegesre pároljuk.
  2. Hozzáadjuk a fokhagymát, majd a felaprított medvehagymát.
  3. Felöntjük az alaplével, és 10-15 percig főzzük.
  4. Botmixerrel krémesre turmixoljuk, majd beleöntjük a tejszínt.
  5. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és forrón tálaljuk.

4. Medvehagymás túrós lepény

Hozzávalók:

  • 250 g túró
  • 1 csokor friss medvehagyma
  • 1 tojás
  • 100 g liszt
  • 50 g vaj
  • 1 teáskanál só
  • 1/2 csomag sütőpor

Elkészítés:

  1. A túrót egy tálban összekeverjük a felaprított medvehagymával.
  2. Hozzáadjuk a tojást, vajat, sót és a sütőporral elkevert lisztet.
  3. Jól összedolgozzuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk.
  4. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.

Zárás

A medvehagyma sokoldalúan felhasználható alapanyag, amely könnyedén feldobja az ételeinket. Legyen szó pogácsáról, levesről vagy pesztóról, mindegyik recept garantáltan ízletes és egészséges. Próbáld ki őket, és élvezd a tavasz friss ízeit!