A tavasz egyik legnépszerűbb szezonális alapanyaga a medvehagyma, amely nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. Tele van vitaminokkal, antioxidánsokkal, és remek alternatíva a fokhagymára. Ebben a cikkben egyszerű és ízletes medvehagymás recepteket mutatunk be, amelyeket otthon is könnyedén elkészíthetsz.
1. Medvehagymás pesztó
Hozzávalók:
- 1 csokor friss medvehagyma
- 50 g pirított dió vagy mandula
- 50 g reszelt parmezán (vegán verzióhoz élesztőpehely)
- 1 dl extra szűz olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A medvehagymát megmossuk, lecsepegtetjük és durvára vágjuk.
- A diót vagy mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk.
- A hozzávalókat turmixgépbe tesszük, és krémes állagúra mixeljük.
- Hűtőben légmentesen zárható edényben akár egy hétig eltartható.
2. Medvehagymás pogácsa
Hozzávalók:
- 500 g finomliszt
- 250 g vaj vagy margarin
- 200 g tejföl
- 1 tojás
- 1 csomag friss élesztő (25 g) vagy 7 g száraz élesztő
- 1 csokor apróra vágott medvehagyma
- 1 teáskanál só
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
- Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk.
- A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tejfölt, tojást, sót és az élesztőt.
- Az apróra vágott medvehagymát belekeverjük, és a tésztát jól kidolgozzuk.
- Letakarva kb. 40 percig kelesztjük.
- Kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, majd a tetejüket tojással megkenjük.
- 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
3. Medvehagymás krémleves
Hozzávalók:
- 1 csokor friss medvehagyma
- 1 kisebb vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 500 ml zöldségalaplé
- 100 ml tejszín vagy növényi tej
- 1 evőkanál vaj vagy olívaolaj
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A hagymát apróra vágjuk, és vajon üvegesre pároljuk.
- Hozzáadjuk a fokhagymát, majd a felaprított medvehagymát.
- Felöntjük az alaplével, és 10-15 percig főzzük.
- Botmixerrel krémesre turmixoljuk, majd beleöntjük a tejszínt.
- Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és forrón tálaljuk.
4. Medvehagymás túrós lepény
Hozzávalók:
- 250 g túró
- 1 csokor friss medvehagyma
- 1 tojás
- 100 g liszt
- 50 g vaj
- 1 teáskanál só
- 1/2 csomag sütőpor
Elkészítés:
- A túrót egy tálban összekeverjük a felaprított medvehagymával.
- Hozzáadjuk a tojást, vajat, sót és a sütőporral elkevert lisztet.
- Jól összedolgozzuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk.
- 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.
Zárás
A medvehagyma sokoldalúan felhasználható alapanyag, amely könnyedén feldobja az ételeinket. Legyen szó pogácsáról, levesről vagy pesztóról, mindegyik recept garantáltan ízletes és egészséges. Próbáld ki őket, és élvezd a tavasz friss ízeit!