Hogyan járjuk el a herpesz ellen

A herpesz megjelenésének a hátterében mindig egy vírus áll, mely nem más, mint a herpes simplex vírus. Ez a vírus a közeli érintkezések után terjed leginkább, mint pl. fertőzött nyállal. Ennek a vírusnak a különlegessége, vagyis a legnagyobb átka, hogy teljesen sosem lehet kiirtani, csak enyhíteni a tüneteket.

[wp_ad_camp_1]

Ezért is kell, hogy nagyon óvatosak legyünk vele, hiszen, ha egyszer elkapjuk, akkor onnantól kezdve mindig ott lappang a szervezetünkben és bármikor kiújulhat. Az egyik legjellemzőbb tünete, hogy fáj, viszket és hólyagok jelenek meg a szájon, ajkakon, illetve az orrkörnyékén. A vírus, akkor a legfertőzőbb, mikor már szemmel látható jelekkel is rendelkezik, de akkor is fertőzhet, amikor még nincs szemmel látható jele. Azt pontosan sosem lehet tudni, hogy mi válthatja ki a hólyagok megjelenését, ám bizonyos állapotok közre játszhatnak a herpesz kiújulásában. A legtöbb embernél, akkor jelentkezik, amikor legyengül az immunrendszerük.

Herpesz
Herpesz

De a stresszes időszakokra is jellemző. Most nézzük, hogy mit tehetünk ellene, ha már megjelent? A legtöbbünknek, akik már megszenvedtek a herpesszel garantáltan rendelkeznek egy-két tuti tippel, ám nem érdemes mindent kipróbálni, mivel könnyen rosszabbat csinálhatunk. A legfontosabb és a legelső teendő, mindig az kell, hogy legyen, hogy megakadályozzuk a tovább terjedését. ezt pedig úgy érhetjük el, hogy gyakran kezet mossunk és cseréljük a törölközőnket. Illetve nagyon ügyeljünk rá, hogy a poharunkat, evőeszközünket, vagy tányérunkat ne osszuk meg mással. Megnyugtató lehet, hogy az ajak herpesz a legtöbb esetben egy-két napon belül elmúlik és helyileg ható krémekkel igen hatásos eredményeket érhetünk el. Fontos, hogy ne piszkáljuk, krémezzük gyakran és érdemes jeges borogatással enyhíteni a fájdalmas viszkető tüneteket.