Hogyan hat a légkondi a szervezetünkre?

A globális felmelegedésre válaszul az emberek egyre inkább kénytelenek alkalmazkodni a hosszú távú felmelegedési tendenciához. A szélsőséges hőmérséklethez való alkalmazkodás egyik legkényelmesebb és legelterjedtebb módja a légkondicionáló berendezések használata.

Ezek ugyanis mind fűtésre, mind hűtésre alkalmasak, ezért is terjedt el használatuk ilyen mértékben mind az otthonokban, mind középületekben. Annak ellenére azonban, hogy a bolygónkon milliárdos nagyságrendben használnak ilyen készüléket, meglepően kevés tanulmány foglalkozik az egészségre gyakorolt pontos hatásaikkal. Szerencsére az elmúlt években egyre több kutatás zajlott ennek megértéséért. Azt már jó ideje tudjuk, hogy a légúti vírusok, bizonyos baktériumok és gombák levegő útján terjednek és ezek fertőzőképessége többek között a levegő hőmérsékletétől, a relatív páratartalomtól és a turbulenciától függ.

A légkondicionáló berendezések így terjeszthetik ezeket a kórokozókat, különösen akkor, ha nem rendelkeznek hatékony szűrőrendszerrel. Ráadásul a légkondicionáló által okozott fertőzések kockázata egyenes arányban növekszik a helyiség méretével – ezért is magasabb az olyan nyilvános helyeken, mint amilyenek az áruházak, repülőgépek, hajók vagy épp a kórházak -. Elsősorban azért, mert a légkondik működési elvükből kifolyólag csökkentik a légcserét, ami kedvez a kórokozók terjedésének. Ez azért van, mert ezek a berendezések a belső légtömeget hűtik, és nem a kívülről beszívott levegőt. Ugyancsak veszélyes az egészségre a túlzott mértékű hőmérséklet különbség. Nagyjából 5 Celsius fok az, amit a szervezet még jól tolerál – azaz ennyivel legyen hűvösebb bent, mint szabadtéren -, e fölött a légutak megbetegedésével kell számolni. Azonban a légkondi számos pozitív tulajdonsággal is bír. Nagy hőség esetén megkönnyíti az akklimatizálódást, mert bár az emberi szervezet képes hozzászokni a magasabb hőmérséklethez, ám ehhez nem ritkán akár két hétre is szüksége van. Ugyancsak fontos szerepe van az alvás során, nem csupán a kellemes hőmérséklet miatt, hanem azért is, mert kis helyiségben – megfelelő szűrő berendezéssel ellátva – jelentősen csökkentik az allergéneket a levegőben. Jól látszik tehát, hogy megfelelően használva a légkondi igenis hasznos, ám ahhoz, hogy ne okozzon problémát, elengedhetetlen a megfelelő karbantartás és a szervezet számára egészséges hőfok beállítása.