Hogyan fejlesszük a kézügyességünket?

Nagyon sokfajta kézírást különböztethetünk meg, ugyanis nincs két egyforma ember, aki egyforma aláírással rendelkezne. Az íráshoz a szem és a kéz összehangolt munkájára van szüksége.

[wp_ad_camp_1]

Ahhoz, hogy valakinek jó legyen a kézügyessége elengedhetetlennek számít a finom motorikus mozgás fejlesztés, hiszen csakis így érhetjük el az írásmozgás kivitelezését. Akkor amikor az írástanulást kezdjük, akkor még nincs kifejlődve az összes kézcsontunk. Így nem záródnak a csöves csontok megfelelően, melyből az következik, hogy a kéz irányítást végző érző és mozgató idegpályák még nem velőhüvelyesedtek, izolálódtak, így az ezek a szokásos mozgások átterjednek a szomszédos területekre. Ebből következik az, hogy a leírt betűk elnagyoltak és pontatlanok lesznek. Amennyiben azt szeretnénk, hogy egy gyermeknek a későbbiekre nézve szép legyen a kézírása, akkor kezét folyamatosan edzeni kell. Ugyanis csak így érhetjük el azt, hogy egy gyermek megfelelően tudja mozgatni az ujjait, és ennek következménye lesz, hogy pontosabb lesz a kézmozgása.

Ahhoz, hogy ezt elérjük ma már számos játékot és gyakorlatot ismerünk. Ilyen lehet pl. a gyurmázás, illetve az agyagozás. Ezek közül mindkettő erősíti a kezek izomzatát, illetve a térlátást is fejlesztik. A gyurmát írószerboltban is megvásárolhatjuk, de még izgalmasabb lehet, ha mi magunk készítjük el. Továbbá hasznos lehet még az árnyjáték, ujjbábozás vagy az origamizás is. Ezek mind abban lesznek a segítségünkre, hogy a gyermek egymástól elkülönülve és koncentráltan tudja mozgatni az egyes ujjait. A papírhajtogatás szintén fejleszti a kézügyességet, ugyanis a szép alkotások elérése érdekében fontos a pontos hajtogatás. Ezen felül ajánlott lehet még a gyöngyfűzés, festés, színezés, kopírozás, rajzolás sablonnal vagy anélkül.