Hogyan etessünk megfelelően egy kaméleont

20 évvel ezelőtt nagyon nehéz volt egy kaméleont otthon tartani, viszont az utóbbi években rengeteg hasznos információ gyűlt össze a kaméleon igényeiről, mindennapi tartásáról és megfelelő etetéséről. A kaméleonról való gondoskodást is úgy kell elképzelni, mintha egy kutyát vagy macskát tartanánk a lakásban. A kaméleon beszerzése előtt érdemes elbeszélgetni egy tapasztalt kaméleon tenyésztővel.

[wp_ad_camp_1]

Sokaknak gondot okoz a kaméleon etetése, mivel csupán élő táplálékot fogyaszt el. Az kaméleon szokását oly annyira betartja, hogy sok esetben nem eszi meg az élő állatkát, amiért az nem mozdul meg. A kaméleon legfőbb elesége a tücsök és a megfelelő méretű sáska, azért mert ezen állatok tápanyagtartalma kitűnő. A tücsök kategóriában leginkább a barna, banán, vagy esetleg a sávos tücsökkel táplálja kaméleont. Fontos, hogy a kaméleont a délelőtt folyamán etesse meg, mivel így az állatnak lesz ideje arra, hogy összelövöldözze a terráriumban található eleséget. További táplálékként válassza a viaszmoly lárvát, mivel ennek az eledelnek magas a fehérje tartalma. A csoki csótány is kiváló táplálékpótló lehet, bár nem mindegyik kaméleon szereti.

Kaméleon
Kaméleon

A lisztkukac, rózsabogárlárva, valamint a gyászbogárlárva is sok kaméleon kedvenc étele, viszont vannak olyan állatok, amelyek nem rajonganak értük. Mindig tartsa szem előtt, hogy a kaméleon a megfelelő méretű állatkát kapja eledelül, és fő táplálékként minden alkalommal a tücsköt, sáskát adja a házi kedvencének. A fekete tücsköt soha ne adjon a kaméleonnak, mivel ez egy agresszív állatka, és emiatt az éjszaka folyamán képes megrágni a kaméleont. Mindig fordítson gondot arra, hogy a kaméleonok számára biztosítva legyen a szükséges vitamin, ezt úgy lehetséges, ha az etetés előtt a eledelállatokat vitaminozza.