Hogyan ellenőrizzük az üzemanyag szivattyú hibát?

Az üzemanyag szivattyú szerepe az autókban, hogy az elegendő mennyiségű hajtóanyagot (benzin vagy dízelt) eljuttassa a tartályból a motorig. Ez egy folyamatosan használt alkatrész, így idővel elhasználódik, és ki kell cserélni.

[wp_ad_camp_1]

Hogyan ellenőrizzük az üzemanyag szivattyú hibát? Az üzemanyag pumpa meghibásodását, általában az üzemanyag szivattyú relé rendellenessége, vagy a biztosíték kiégése okozza. Erre könnyen odafigyelhetünk, és megelőzhetjük ezt a problémát, ha komolyan vesszük ennek előjeleit. Ez lehet, hogy a motor nem indul, hirtelen leáll, de viszont újraindításkor tovább működik. Ez esetben a legvalószínűbb, hogy a relé fogja feladni a szolgálatot. Ha már nem is indul az autó, akkor hallgassuk meg, hogy a relé ad-e ki bármiféle kattanó hangot. Ez az alkatrész nem igényel nagy anyagi ráfordítást, ezért érdemes időben lecserélni. A meghibásodás másik oka, ha a pumpa ment tönkre. Ezt csakis segítséggel tudjuk leellenőrizni. Először csavarjuk le a tanksapkát. Egyikünk indítsa be az autót, másikunk pedig hallgatózzon a tanksapka mellett. Amennyiben indításkor halljuk a szívó hangot, akkor rendben működik az alkatrész.

Üzemanyag szivattyú
Üzemanyag szivattyú

Ha mindent rendben találtunk, mérjük meg az üzemanyag adagoló rendszer nyomását. Ehhez szükségünk lesz egy speciális szerszámra, az üzemanyag nyomás mérőre. Ez ritkán fordul elő az egyszerű háztartások garázsában, ezért ennek kivizsgálására, már autószervizre lesz szükségünk. Ezt a hibát a modern autók elektromos rendszere, fedélzeti diagnosztikája már előre jelzi. Mivel az üzemanyagrendszer, az üzemanyag szivattyú miatt szokott a leggyakrabban meghibásodni, ezért ajánlatos ennél az alkatrésznél, ha márkásabbat vásárolunk (pl. Bosch pumpát), mert ezeknek hosszabb az élettartama, megbízhatóbbak, valamint elkerülhetjük vele a gyakori üzemanyag szivattyú cserét is.