Hogyan befolyásolja a torna a Parkinson-kóros kognitív funkciót?

A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a testmozgás segíthet a Parkinson-kórban szenvedő embereknek, hogy javítsák motoros tüneteiket, de mi a hatása a betegség kognitív tüneteire? A motoros funkció fokozása mellett a testmozgás javíthatja a Parkinson-kórban szenvedő emberek memóriáját. A Parkinson-kór egy olyan neurológiai állapot, amely általában a motoros funkciók miatt kiemelkedik, ami magában foglalja a remegést, a végtagok merevségét, az egyensúlyhiányt és a mozgás ellenőrzésének hiányát.

[wp_ad_camp_1]

Azonban ez a betegség számos más tünetet is tartalmaz, amelyek a személy életminőségén hagyhatnak nyomot. A kognitív tünetek különösen aggasztók voltak a Parkinson-kór patológiájával foglalkozó kutatói számára. Az ilyen állapotú emberek kognitív károsodást tapasztalnak, amelyek időben romolhatnak, és végül Alzheimer-kórossá válhatnak. A Parkinson-kór kezelésével kapcsolatban az orvosok gyakran tanácsolják a betegeknek, hogy gyakorolják a testmozgást, mivel a fizikai aktivitás bizonyíthatóan javítja a motoros funkciókat. Az elemzett bizonyítékok alapján a Parkinson-kór naplójában megjelenő áttekintés azt sugallja, hogy a testmozgás pozitív hatással lehet a Parkinson-kór különböző típusaira.

A jelenlegi felülvizsgálat során a csapat megfelelő randomizált, kontrollált kísérleteket végeztek, amelyek a Parkinson-kór, a fizikai aktivitás és a kondíció kapcsolatát vizsgálták. A 11 kísérlet közül öt jelezte, hogy az aerob testmozgás különösen pozitív hatással volt a memóriára és a végrehajtó funkcióra, ami a viselkedés szabályozásáért felel a Parkinson-kórban. Ugyanezek a tanulmányok arra utaltak, hogy az ellenállás és a koordinációs gyakorlatok kombinálása is pozitív hatással volt a kognitív funkcióra. Két másik vizsgálat is megállapította, hogy a koordinációs gyakorlatok javíthatják a végrehajtó funkciót a Parkinson-kórban szenvedőknél.