Házi kedvencek és a tartásuk

Napjainkban nagyon sokan tartanak kisállatot otthonukban. Ma már nemcsak a kutya, macska, hörcsög, hal, papagáj tartása a megszokott, hanem gyakori a malac, görény, kígyó, patkány, stb. tartása is.

[wp_ad_camp_1]

A házikedvenc rengeteg fajta állat lehet, hiszen, ahogy azt már a bevezetőben is olvashattunk, ma már nem számít furcsának, ha egy malac szaladgál egy tömbházlakásban. A leggyakoribb mégis a kutya és/vagy macska tartása házi kedvencként. Vannak akik fajtiszta kutyát, vagy cicát vásárolnak, és vannak, akik vagy menhelyről, vagy egyszerűen az utcáról fogadnak be egy  kisállatot. Legyen szó bármelyik fajtáról, a legfontosabb mindig az, hogy a gazdi szeresse, oda figyeljen rá, és a lehető legtöbb időt töltse el vele. Egy kutyának például nagy a mozgásigénye és szüksége van arra, hogy minden nap legalább egy órát a szabadban töltsön el, hogy kedvére szaladgálhasson, játszhasson. A macskáknak szintén szükségük van a szabadban töltött órákra, ám ők inkább szeretnek egyedül útnak indulni és felfedezni a környéket. Ha kiengedjük őket, sokszor egész nap kint vannak és csak akkor jönnek haza, amikor már igazán éhesek és fáradtak.

Más házi kedvencek, mint például a hüllők (gekkó, kígyó, stb.) esetében más a helyzet, mivel, nincs akkora mozgásigényük, nem kell őket sétálni vinni, terráriumban tartják őket, ahol mindenük megvan, amire szükségük lehet. Az, hogy ki milyen házi kedvenc mellett dönt, az természetesen ízlés dolga, hiszen nincs arra egy írott szabály, hogy milyen állatot kell tartani otthon. Minden házi kedvencnek a legfontosabb, hogy gazdája éreztesse vele, hogy szereti és fontos a számára. Fontos, hogy úgy alakítsuk ki az otthoni környezetet, hogy a kis kedvenc jól érezze magát a lakásban. Essen bármire a választásunk, a szeretet és a törődés a legfontosabb.