Hasznos tudnivalók a távmunkáról 2022-ben

A távmunka koncepciója meglehetősen hosszú utat tett meg 2020 óta, amikor a COVID-19 világjárvány munkavállalók millióit kényszerítette arra, hogy otthonról dolgozzanak. Most, majdnem két évvel a fennakadás után sok szakember még mindig távolról dolgozik – és a tervek szerint határozatlan ideig így is lesz. Mivel továbbra is nagy a kereslet a távoli munkák iránt, mit kell tudniuk a munkáltatóknak és a szakembereknek a távmunkáról? Milyen előnyökkel jár a távmunka, ami annyira kívánatossá teszi a modern munkahelyeket?

Egy friss FlexJobs jelentés néhány érdekes megállapítást mutat be a távmunka helyzetéről, elgondolkodtató tanulmányokat adva számunkra, és kulcsfontosságú betekintést nyújt a távmunka előnyeibe és pozitív hatásaiba. A FlexJobs jelentésben hivatkozott felmérések szerint a válaszadók 44%-a ismer valakit, aki felmondott vagy felmondani készül, mert a munkáltatója megköveteli tőle, hogy az irodában dolgozzon. Emellett az egyik felmérésből az is kiderült, hogy a dolgozók 24%-a hajlandó 10-20%-os fizetéscsökkentést vállalni a távmunkáért, 21%-uk pedig lemondana némi szabadságról csak azért, hogy otthonról dolgozhasson. Nagyon fontos a távmunkával járó rugalmasság. Ami a tehetségek megtartását illeti, a FlexJobs jelentésben hivatkozott másik felmérés szerint a válaszadók 79%-a lojálisabb lenne munkáltatójához, ha rugalmas munkalehetőségekkel rendelkezne.

Tehát, ha cége tehetségeket próbál magához vonzani és megtartani, fontolja meg a távmunka lehetőségeinek felkínálását, akár teljesen távolról, akár hibrid munkamodell kialakításáról van szó. A FlexJobs 2021 márciusa és áprilisa közötti felmérésének válaszadói szerint a távmunka második számú előnye a „költségmegtakarítás” (75%), a második az ingázás hiánya (84%). Ezek a válaszadók úgy becsülik, hogy évente legalább 5000 dollárt takarítanak meg távmunkával, míg minden ötödik becslése szerint évente több mint 10.000 dollárt takarít meg.