Hasznos tippek esszéíráshoz

Egy esszé írása gyakran félelmetes feladatnak tűnik az egyetemi hallgatók körében. Függetlenül attól, hogy az esszé ösztöndíj miatt, egy órára vagy akár versenyre kell, sok hallgató gyakran megretten a feladat hallatán.

[wp_ad_camp_1]

Míg az esszé egy igen nagy projekt, a hallgató számos lépést megtehet, amelyek segítenek a feladat kezelhető részekre bontásában. Kövesse tippjeinket és ez lesz a legegyszerűbb módszer egy sikeres esszé elkészítésére, bármi is legyen a célja. Lehet, hogy már előre ki van jelölve a téma önnek, de az is lehet, hogy szabad kezet kap, hogy írjon egy választott témáról. Ha megkapja a témát, akkor gondoljon arra, hogy milyen típusú  esszét szeretne készíteni. Legyen a tárgy általános áttekintése vagy külön elemzés? Szűkítse le a témát, ha szükséges. Ha még nem kapott témát, akkor még van egy kis tennivaló van. Ez a lehetőség azonban előnyt nyújt Önnek, hiszen egy érdekes vagy releváns témát választhat olyasmit, ami érdekli önt. Először határozza meg a célját. Információt szeretne átadni vagy meggyőző lesz az esszé? Annak érdekében, hogy sikeres esszét írjon, meg kell szerveznie gondolatait. Ha összefoglalja azt, ami már a fejében kavarog, és papírra veti, tisztábban láthatja az ötletek közötti kapcsolatokat. Ez a szerkezet alapját képezi az esszének. Használjon vázlatot vagy diagramot az ötleteinek leírásához és rendezéséhez.

Esszéírás
Esszéírás

Diagram létrehozásához írja be a témát az oldal közepére. Húzzon három-öt sort, amely elágazik ebből a témából, és írja le főbb ötleteit e sorok végére. Húzzon további vonalakat ezekből a fő gondolatokból, és vegyen fel minden gondolatot, amelyek ezekről az ötletekről szólhatnak. Most, hogy egy témát már kiválasztott, és elképzeléseit releváns kategóriákba rendezte, létre kell hoznia az első mondatot, a bevezető szöveget. A bevezető szöveg elmondja az olvasónak az esszé lényegét. Nézze meg a vázlatot vagy az ábrát. Minden, a diagramban vagy vázlatban írt fő gondolat az ön esszéjének külön részévé válik.