Halálos baktériumokat pusztítanak el a molekuláris fúrók

A molekuláris fúrók képesek voltak megcélozni és elpusztítani a halálos baktériumokat, amelyek szinte minden antibiotikummal szemben ellenálló képessé váltak. Egyes esetekben ezek a fúrók ismét hatékonnyá teszik az antibiotikumokat. A texasi Rice Egyetem, a Biola Egyetem és a Durham (Egyesült Királyság) egyetem kutatói kimutatták, hogy a Rice laboratóriumában kifejlesztett motorizált molekulák néhány perc alatt hatékonyan megölik az antibiotikumokkal szemben ellenálló mikrobákat.

[wp_ad_camp_1]

„Ezek a baktériumok 2050-ig évente 10 millió embert ölhetnek meg” – mondják a kutatók. „Ezek rémálomba illő baktériumok, hiszen semmire sem reagálnak.” A molekuláris fúrók megcélozzák a baktériumokat, és a fény aktiválása után áthatolnak külsejükön. Míg a baktériumok az antibiotikumok kizárásával fejlődhetnek, ellenállva az antibiotikumoknak, a baktériumok nem védekeznek a molekuláris fúrókkal szemben. A fúrók által készített nyílásokon keresztül képesek átjutni az antibiotikumok, amelyek ismét halálosak a baktériumok számára. A kutatók az eredményekről az ACS Nano amerikai kémiai társaság folyóiratában számoltak be.

A kutatók bemutatták a sejteken keresztüli fúrás molekuláris képességeit még 2017-ben. A fúrók lapát alakú molekulák, amelyek fénnyel aktiválva másodpercenként 3 millió fordulatot képesek elvégezni. „A baktériumoknak nem csupán lipid kettős rétegük van” – mondta a kutatócsoport. „Két kettős rétegük van, valamint fehérjéjük cukrokkal, amelyek összekapcsolják őket, tehát a dolgok általában nem jutnak át ezeken az igen robusztus sejtfalakon. Ezért ezeket a baktériumokat nagyon nehéz megölni. Nem tudnak viszont védekezni olyasvalami ellen, mint ezek a molekuláris fúrók, mivel ezeknek mechanikai, és nem kémiai hatásuk van.