Ha párásodik az ablak

A mai modern ablakok komoly hőszigetelő tulajdonsággal vannak ellátva, ilyen módon a téli időszakban gyakran páralecsapódás keletkezik raktuk. Ennek mértéke akár csepegéshez is vezethet, ami az érzékeny padlót akár tönkre is teheti, ha nem figyelünk oda.

[wp_ad_camp_1]

Ha az üvegfelület, valamint a mellette lévő levegő hőmérséklet különbsége eléri az úgynevezett harmatpontot, akkor lecsapódás jelentkezik. Azt már tudjuk, hogy a jelenség mitől van, de nem elég tudni az okokat, megoldást is kell találni. Általában a nagy páratartalommal rendelkező helyiségekben jelentkezik probléma; például a fürdőszobában vagy akár a konyhában, ahol a főzés miatt a levegő páratartalma megemelkedik. De természetesen ez nem jelenti azt, hogy a lakószobákban ne jelentkezhetne páralecsapódás. A lakásoknak megfelelő páraelvezető képességre van szükségük, ezért a külső hőszigetelés során is figyelmet kell fordítanunk erre. Annál is inkább fontos a levegő páratartalmának megfelelő szinten tartása, mivel a mindennapi életünk során jelentősen növeljük a beltér páratartalmát; a konyhai főzés, a fürdőszobai tisztálkodás, a mosás és a ruhák szárítása, de még az emberi lélegzés is növeli egy adott helyiség páratartalmát.

Párás ablak
Párás ablak

Egyértelmű, hogy megoldásra van szükségünk; mindenekelőtt csökkentenünk kell a levegőbe juttatott pára mennyiségét. Ezt elég nehéz megtenni, hiszen a mindennapi életünkkel párásítjuk el a levegőt. Főzni és tisztálkodni mégiscsak muszáj és a lélegzéshez is ragaszkodunk… Némi odafigyeléssel mégis csökkenthetjük a páratartalmat; a főzés közben használt fedő visszatartja a kipárolgás jelentős részét, zuhanyzás során tartózkodjunk a túl forró víz használatától. A páratartalom csökkentésében a szellőztetés játszik fontos szerepet, de az energia megtakarítás érdekében soha ne buktatott ablakokkal tegyük, hanem rövid ideig tartó teljes ablaknyitással!