Ha még nem ismered a transz-zsírsavakat…

Először is tisztázzuk le, hogy mik azok a transz-zsírsavak. A növényi zsiradékokat azért kezdett el használni az élelmiszeripar, hogy helyettesítse az állati eredetű zsírokat. Bizonyos kezelések azonban egyes kedvező élettani hatásokat megszüntetnek. A mesterséges transz-zsírsavak tehát olyan vegyületek, melyek a növényi olajok részleges hidrogénezésével lettek előállítva.

[wp_ad_camp_1]

A transz-zsírsavak szervezetre kifejtett hatásait elkezdték vizsgálni. Az utóbbi évek kutatásaiból ki is derült, hogy a transz-zsírsavak adott egészségügyi problémákkal állhatnak összefüggésben. Ilyen betegség a szív- és érrendszeri megbetegedés, a cukorbetegség, a gyulladásos folyamatok, az egyes daganatos megbetegedések, a hasi elhízás, vagy a meddőség.

Ha egy adott termék összetevői között a részlegesen hidrogénezett növényi olaj kifejezést látjuk, gyanakodhatunk arra, hogy mesterséges transz-zsírsavat tartalmaz. Sajnos rengeteg ilyen termék áll az élelmiszerboltok polcain. Leginkább a csokoládé, bevonó masszák, édes kekszek, sós kekszek,  müzli, gofri, pattogatott kukorica, egyes étkezési margarinok, levesporok, pékáruk, habporok,  kakaós italporok, pudingporok, majonézek, salátaöntetek esetében áll fenn a veszély.

Transz zsírsav
Transz zsírsav

Gyakran cukrászatok és gyorséttermek is használnak ipari zsiradékokat, amelyek jelentős transz-zsírsav tartalommal bírnak. Ezeket nagyon nehéz kiszűrni, hiszen a cukrászdák, vagy a pékségek ritkán tüntetik fel jól látható módon termékeik hozzávalóit, vagy fel sem tüntetik. Az ilyen csomagolatlan termékek esetén megkérdezhetjük az eladót, hátha tud segíteni.

Rövidesen azonban hatályba lép egy olyan szabályozás, amely kötelezi az élelmiszer ipart arra, hogy maximalizálják a transz-zsírsavakat mértékét. A szabályozás és a vásárlói tudatosság a fent említett betegségek előfordulási arányát remélhetőleg csökkenteni fogja majd.