Gyönyörű városok régi Medinákkal

A medina a város régi és erődített része, amelyet arabok építettek. Keskeny és labirintusszerű utcáik megzavarták és lelassították a betörő hadsereget. Manapság a régi Medina gyakran mentes az autóforgalomtól a nagyon szűk utcák miatt. A kanyargós utcák továbbra is zavarják és lassítják a turistákat.

Az algíri Casbah egy dombon épült, és a tenger felé néz. Az algériai függetlenségi harcok idején a Casbah volt a felkelés epicentruma. A kívülállók számára a medina negyed zavaros útvonalak és zsákutcák labirintusának tűnik festői házak mellett. Ha valaki eltéved, akkor elég lemenni a tenger felé, hogy megtalálja a helyét. Tripoli medinája, Líbia fővárosának azon része, amely a régi városfalakon belül és a Földközi-tengeren kívül fekszik, egyértelműen a város legvonzóbb része. A medinában található a Gurgi mecset és Marcus Aurelius boltíve, az egyetlen fennmaradt római emlékmű a városban. A régi medina alapvető utcai tervét a rómaiak határozták meg, akik falakat is építettek a belső támadások ellen. Tunisz medináját az i.sz. 7. században építették. A 12. és a 16. század között Tuniszt az egyik legnagyobb és leggazdagabb városnak tartották az iszlám világban. A medinában mintegy 700 emlékmű, köztük paloták, mecsetek, mauzóleumok és szökőkutak tanúskodnak erről a figyelemre méltó múltról.

Meknes egyike Marokkó négy császári városának, és neve és hírneve szorosan kapcsolódik Moulay Ismail szultán nevéhez. A szultán lenyűgöző várossá változtatta Meknes-t spanyol-mór stílusban, magas falakkal körülvéve, nagyszerű kapukkal. Meknes Marokkó népszerű turisztikai látványossága. Ghadames egy oázisváros Líbia nyugati részén. A szaharai éghajlat drámai szélsőségei elleni küzdelemre tervezett Ghadames falak fehérre meszelt házak és fedett utcák zsúfolt hálózatát ölelik körül. A Medina teljes lakossága a kilencvenes években kiköltözött a modern közeli faluba, de visszatér a régi Medinába, amikor a nyár elviselhetetlenül forró lesz.