Gyerekszoba a Montessori-módszer alapján

A Montessori-módszer lényegesen fontosnak tartja annak a környezetnek a kialakítását, amely a gyermek fejlődéséhez szükséges. A gyerek a legtöbb idejét természetesen a gyerekszobában tölti, ezért érdemes oda figyelni arra, hogy hogyan alakítja ki és rendezi be ezt a helyiséget.

[wp_ad_camp_1]

A gyerekszoba berendezése alkalmával törekedjen arra, hogy a helyiség megnyugtató pihenést tudjon biztosítani a gyereknek, valamint fontos, hogy a gyerekszoba lehetőséget tudjon adni a gyereknek az önálló játszásra. A gyerekszoba falának színe mindenképp pihentető kell, hogy legyen, valamint ha lehetősége van rá, akkor érdemes olyan festéket választani, amely nem tartalmaz mérgező anyagokat. Montessori szerint az érzékelés fejlesztése nagyon fontos a gyermekek esetében, ezért javasolt az illóolajos párologtató használata. A gyerekszoba berendezése során gondolni kell arra a biztonságra, arra, hogy a gyereket bármikor egyedül lehessen hagyni a helyiségben. A szobában mindenképpen helyezzen el nyitott polcokat, hogy a gyerek a játékait bármikor egyedül elvehesse, vagy vissza pakolhassa, mivel így könnyedén megtanulhatja a rendet.

Gyerekszoba
Gyerekszoba

A Montessori-módszer szerint a gyerekek számára a legideálisabb, ha a földre helyezett vastag matracon alszanak, mert így egyedül le tudnak feküdni, vagy éppen fel tudnak kelni. A szekrény mindenféleképpen a gyerek méretéhez megfelelő legyen, azért, hogy önállóan el tudják venni a ruhájuk, valamint el tudják őket pakolni. Fontos, hogy a gyerekszobában alkotó sarok alakítson ki, ahol jelen kell legyen egy alacsony kisasztal, néhány kisszék, valamint papírok, ceruzák, festékek, stb. Érdemes a falra felszerelni egy olyan felületet, ahova a gyerekek felhelyezhetik az alkotásaikat. Érdemes fontolóra venni ezt a módszert is ha gyerekszobáról van szó!