Fűtés okoseszközökkel? Ezt a kényelmet könnyű megszokni!

Amikor okosotthonról, vagy okoseszközökről esik szó, akkor a legtöbben különféle lámpákra, vagy központi asszisztensekre asszociálnak, holott ez a technológia közel sem csak a látványos megoldásokról szól, hanem valóban kényelmessé teheti a mindennapokat.

Erre remek példa otthonunk légkondicionálásának kérdése. Az elmúlt évtizedekben olyannyira megszoktuk, hogy a kívánt hőfokot kézzel állítjuk be, hogy legtöbbünknek talán eszébe sem jut, hogy mennyire más komfortérzetet adna, hogyha automatizálnánk az egészet. Ha pedig mégis eljátszunk a gondolattal, akkor arra a következtetésre juthatunk, hogy ez csak a futurisztikus témájú filmek agyszüleménye, holott ez a kézzelfogható valóság, ráadásul nem is jár különösebb kiadással. Ha épp fűtéskorszerűsítés előtt állunk, akkor mindenképpen érdemes megfontolni, hogy okos megoldásokat építsünk be, ez a legegyszerűbben úgy kivitelezhető, ha árammal működő – szintén okos – fűtőtesteket szerelünk be. Ezen kívül pedig mindössze termosztátokra – pár ezer forintos tétel -, párásítóra és egy úgynevezett HUB-ra lesz szükségünk, ez utóbbi teszi lehetővé. hogy az eszközök ne csak az okostelefonunkkal, hanem egymással is képesek legyenek kommunikálni.

Innen pedig már roppant egyszerű dolgunk van. Mindössze annyit kell tennünk, hogy a rendszerhez készült alkalmazáson belül beállítjuk, hogy milyen hőmérsékletet és páratartalmat szeretnénk – természetesen akár helyiségenként különböző értékeket is megadhatunk -, a többi pedig teljesen automatikusan működik. A szoftver vezérli a fűtőtestet, ami pontosan addig lép működésbe, míg a kívánt hőfokot eléri a levegő, s ugyanez történik a párásítóval is. Természetesen a légkondicionálót is ráköthetjük a rendszerre, így nyáron is pontosan olyan hűvösre – és abban az időszakban – állíthatjuk otthonunk levegőjét, amilyenre csak szeretnénk. Ez a megoldás pedig nem csak roppant kényelmes, de rengeteg energiát is meg tudunk vele spórolni, hisz nem fűtjük – illetve hűtjük – feleslegesen a lakást egyetlen percig sem.