Fontos tudnivalók az allergiás orrdugulásról

Gyakori jelenség, hogy aki valamilyen allergiával küszködik annak számolnia kell az orrdugulással és az orrfolyással egyaránt. Mi most annak jártunk utána, hogy ezeknek a jelenségeknek mi állhat a hátterében, mi váltja ki ezeket az irritációs reakciókat.

[wp_ad_camp_1]

Sajnos azt kell, hogy mondjuk, hogy évről-évre nő az allergiások száma. Ma már a szénanátha egy gyakori népbetegségnek számít. A becslések szerint a jövőre nézve az allergiákkal küszködők száma egyre csak növekedni fog és akár 2025-re az emberek 50%-át fogja különféle allergia súlytani. Ezek a krónikus megbetegedések kellemetlen véget nem érő orrfolyással, tüsszögéssel, kötőhártya-gyulladással, kivörösödött szemekkel és viszketéssel járhatnak együtt. A szezonális allergiákat legtöbb esetben pollenek és virágpor szemek időzik elő, melyek mérte igen csekély. Viszont a jelenlétük annál kellemetlenebb. Nagyon fontos, hogy tisztázzuk, ugyanis a közhiedelemmel szemben el kell mondani, hogy nem az allergia az, ami megbetegít, hanem az immunválasz, melyet a szervezetünk ezekre a reakciókra ad.

Allergiás orrdugulás
Allergiás orrdugulás

Vagyis, amikor a felső légutakba, vagy az orr és szájüregekbe valamilyen allergia kerül, akkor az allergiát irritálja és az allergiás reakciót követően a nyálkahártya szöveteiben gyulladáskeltő hisztamin szabadul fel. Az allergiás gyulladás tüneteiért ez a természetes folyamat a felelős. Az orrdugulás pedig annak a következménye, hogy a gyulladás folyamata miatt az orrüreg felszínét borító orrnyálkahártya megvastagszik, majd megtelik vérrel. A folyamat egészen addig fokozódhat, hogy az érintett elkezd köhögni, a légzés sípolóvá válthat és a nyáltermelődés is beindulhat. Az allergiás megbetegedéseket minden esetben kezelni kell, ugyanis egy idő után akár krónikussá is válhatnak.