Fontos tudnivaló a fogyásról

Amikor elkezdi a fogyáshoz szükséges kötelező dolgot – mint például az egészségesebb étrendre váltást és a rendszeres edzőterembe járást, ezek az első kilók gyorsan lemennek. Egy ideig a mérlegen lévő szám tovább csökken, ruhái egyre bővvebbek és bővvebbek lesznek, és a fejlődés motiválja önt.

[wp_ad_camp_1]

Hónapok elteltével viszont szinte lehetetlennek tűnik átjutni azon a ponton, amely megakadályozza a fennmaradt 5 vagy 10 kiló elvesztését. Erin Palinski-Wade, a New Jersey-i székhelyű dietetikus és a Belly Fat Diet for Dummies szerzője szerint, a súlycsökkenésben tapasztalható stagnálás teljesen normális. Megjegyzi, hogy a súlycsökkenés a kezdeti szakaszokban mindig könnyebb, mint amikor közelebb kerülsz oda, ahol lenni szeretnél. Ennek oka az, hogy az első néhány kiló, ami lemegy főként a víztömeg, amely gyorsan eltávozik. „Ezen kezdeti fogyás után a sebesség egy kicsit lelassul, amikor elkezdi elveszíteni a tényleges zsírtartalmat” – magyarázza Palinski-Wade.

Fogyás
Fogyás

De rámutat arra is, valójában az a legjobb, ha lassabban veszít súlyt, mert így a fogyást hosszabb távon fenntarthatja. „Arra kell összpontosítani, hogy az idő múlásával lassan fogyjon. Ez visszatartónak tűnhet, de hetente több, mint 2 kiló fogyás izom- és zsírveszteséghez vezethet” – mondja Palinski-Wade. „Mivel az izom az anyagcserének nagy részét teszi ki, az izom elvesztése komoly problémákhoz vezethet.” Az is előfordulhat, hogy ha a súlycsökkenés stagnál, akkor a test egy beállítási időszakban van, ahol a skála „leragadt” egy bizonyos súlynál, függetlenül attól, hogy mennyire tartja be a diétát, vagy milyen mereven ragaszkodik az edzéstervhez. „Ez lehet a test módja a súlycsökkenéshez való alkalmazkodásnak. Általában ez a stagnálás két-három hétig tart, majd a súlycsökkenés folytatódik” – mondja Palinski-Wade.