Földrajzi rekordok

Vannak bizonyos földrajzi rekordok, amelyeket minden ember ismer. Azonban vannak olyan rekordok is, amelyek kevésbé vannak benne a köztudatban. Ilyen például a szárazföld legmélyebb pontja vagy éppen a földfelszín legtávolibb pontja a Föld középpontjától.

[wp_ad_camp_1]

A Föld legmagasabb hegycsúcsa vélhetően mindenki számára ismert. Ez ugyanis a Mount Everest vagy más néven a Csomolungma, amely a Kína és Nepál határán húzódó Himalája-hegységben helyezkedik el. A hegycsúcs 8848 méter magas, de ez nem végleges magasság. Ugyanis a Csomolungma évente 4 cm-rel növekszik. Azonban fontos megjegyezni, hogy ez a hegycsúcs csak a tengerszinttől mérve a legmagasabb. A lábától mérve a legmagasabb hegycsúcs a Mauna Kea Hawaii szigetén. Ez a hegy egyébként egy szunnyadó állapotban lévő pajzsvulkán. A tengerszint fölé mindössze 4205 méterrel emelkedik, azonban a hegycsúcs lába a tengerfenéken van, amelytől számítva 10 200 méter a magassága.

A földfelszín legtávolibb pontja a Föld középpontjától pedig a Chimborazo hegycsúcs, amely az Andok-hegységben található. Ez egy kialudt rétegvulkán, amelynek a magassága egyébként 6384 méter. A 19. századig a Föld legmagasabb hegyének tartották. Ugyancsak mindenki számára ismeretes lehet a Föld legmélyebb pontja, a Csendes-óceánban lévő Mariana-árok, amely a legutóbbi mérések alapján 10 994 méter mély. Azonban már kevesebben tudnak a szárazföld legmélyebb pontjáról. Ez a pont Holt-tenger árka, amely 423 méterrel található a tengerszint alatt, de fokozatosan süllyed. Ezek a legmagasabb és legmélyebb pontok lehet, hogy nem mindenki számára ismeretesek, azonban érdemes megjegyezni őket, hiszen egyrészt növelik a műveltségünket, másrészt pedig fontos, hogy Földünket, az otthonunkat minél jobban ismerjük. Jegyezzük hát meg őket mi is, és ejtsünk ámulatba mindenkit ezekkel a földrajzi rekordokkal!