Fogyasszunk halat, az egészségünk megőrzéséért

Nagyon megnyugtató, hogy mára már a magyar emberek asztalára is egyre gyakrabban kerül halétel. Ez azért is fontos, mivel az emberi szervezet nem állít elő omega 3 és 6 zsírsavat, ezért ezt táplálkozás útján kell pótolnunk.

[wp_ad_camp_1]

Bizonyára azt sokan tudjuk, hogy a halban igazán sok omega 3 zsírsav található. Ám azt már kevesebben tudják, hogy mennyire egészséges is a hal fogyasztása sülve, főve. Számos kutatás támasztja alá, miszerint a hal csökkenti a szívbetegségek kockázatát, amely manapság az egyik legfőbb elhalálozási oknak számít. Továbbá a halban található omega 3 zsírsav csökkenti a vérnyomást, a koleszterint és a triglicerid szintet is a vérben. Ráadásul az omega 3 zsírsav kihatással van még a vérrögösödésre, mivel meggátolja, hogy a trombociták egymáshoz illeszkedjenek. Azt is fontos megemlíteni, hogy ez mellett még nagyban hozzájárul az energia ellátásunkhoz. Vagyis az omega 3 zsírsavhoz vezethető vissza, az, hogy megszünteti a kimerültséget, valamint megelőzi a mentális és a fizikai kimerültséget is egyaránt.

Hal fogyasztása
Hal fogyasztása

Sok tanulmány támasztja alá, hogy a hal fogyasztás pozitív hatással van az agy és az idegek működésére. A hal fogyasztás különösen ajánlott a várandós kismamák részére, hiszen az omega 3 zsírsav nagyban hozzájárul magzat egészséges fejlődéséhez. Továbbá a rendszeres hal fogyasztás meggátolja az időskori reumás ízületi gyulladás kialakulását. A halban található halolaj csökkentheti az ízületek kényelmetlen és fájó duzzanatát. Továbbra is az omega 3 jótékony hatásaival folytatjuk, amely nem más, mint hogy megakadályozza az agysejtek károsodását. Illetve még nagyban hozzájárul az Alzheimer-kór megelőzésében. Ráadásul erősíti az immunrendszert és megakadályozza fertőzések kialakulását is.