Festés, mázolás, tapétázás házilag

Lakásunk festése- mázolása nem hetekre vagy hónapokra szól, hanem több évre. A tiszta és kellemes színű falak jó hangulatot teremtenek életterünknek, ahol a mindennapjainkat éljük.

[wp_ad_camp_1]

Mielőtt a falak festéséhez hozzákezdünk, mindenképpen figyeljük meg, hogy milyen állapotban vannak. A repedéseket és a lyukakat, glettelésel tudjuk eltüntetni, kijavítani, egyenletessé tenni. A glettelést követően, egybecsiszoljuk a felületeket, portalanítjuk, tisztítjuk majd, mélyalapozást végzünk rajta és csak ezek után, visszük fel a falra, a kiválasztott színű festéket. Abban az esetben, ha salétromos fallal van dolgunk, legfontosabb szempont, megkeresni a vizesedés okát, mert nem csak esztétikai, hanem, egészségi problémát is okozhat. Általában, két féle vizesedésről beszélhetünk: belső és külső. A külső beázást, mint például a nyitva felejtett nyílászárok vagy a rosszul záródó konyhai és fürdőszobai csapok, könnyen meglehet oldani, úgy hogy, kiiktatjuk a vizesedés forrásait.

Tapétázás
Tapétázás

Akkor van nagyobb baj, ha a fal belülről szívja magába a nedvességet. Ebben az esetben, nincs más megoldás, mint visszabontani a falat egészen a hibás rétegig és mielőbb leszigetelni. A látszat munkálatok (lambériázás, újrafestés, cementel való bevonás) nem oldják meg a problémát. Ha festés helyett a tapétázás mellett döntünk, ellenőrizzük le a falak tisztaságát. Új falak esetében elégséges a portalanítás elvégzése, majd a ragasztó felvitelével kezdődhet a tapétázás. Mész vagy szilikát festékes falaknál már nincs olyan egyszerű dolgunk, mert az alapos csiszolás és glettelés után újból lecsiszoljuk a felületeket, portalanítjuk és csak ezek után kezdjük el a ragasztó és tapéta felvitelét. Sokan nem szeretnek azzal bajlódni, hogy lekaparják a régi tapétát, mielőtt az újat felragasztanák, ezért meleg vizes ronggyal addig áztatják, amíg leválik a falról. Ezt követően megtisztítják a tapétafoszlányoktól és a ragasztótól, miután elkezdődhet a tapétázást.