Fehér vagy barna rizst fogyasztjuk?

Bizonyára Ön is hallott már arról, hogy a rizs magas fehérje tartalmú, így igazán jó társunk lehet a fogyókúra során. Ám mi most arról szeretnénk meggyőződni, hogy melyik bizonyul jobb választásnak a fehér, illetve a barnarizs.

[wp_ad_camp_1]

A barna rizsről elmondhatjuk, hogy magas a rost, illetve az ásványianyag tartalma, amely igazán jó tulajdonságoknak bizonyul. Továbbá elmondhatjuk, hogy nagyon hasznos tulajdonságok lehet diéta során. Azok számára, akiknek fontos az egészség, és egészségtudatosabban szeretnének élni, vagy esetleg pár kilótól szeretnének megszabadulni, akkor a szokásos krumpli köretet cseréljük le rizsre. Amennyiben első körben tartózkodunk a kölestől és a bulgurtól, akkor próbálkozzunk a barna rizzsel. A rizsre épp úgy jellemző, mint a többi feldolgozott gabona félére, hogy minél nagyobb a feldolgozottság foka, annál kevesebb vitamin és ásványi agyag található meg benne. Ennek az egyik legnagyobb oka, hogy a tápanyagok döntő többsége a riszkorpában található meg, illetve a csírában. Így azok, akik nagyon sok fehérrizst fogyasztanak, szinte a főtáplálékuknak nevezhető, azoknál megfigyelhető, hogy gyakran szenvednek B1-vitamin hiányában.

Fehér rizs - Barnarizs
Fehér rizs – Barnarizs

A barnarizsről elmondhatjuk, hogy a külső héj alatt úgynevezett aleuronréteg található meg, amely magas számú vitaminokat tartalmazz. A fehérrizsnél ezt a réteget eltávolítják a feldolgozás alatt. Ez csakis a barna rizsről mondható el. Ám nézzük mi a helyzet az előfőzőt, vagyis gyorsrizzsel? Ezeket úgy állítják elő, hogy a fényezést megelőzően forró vízzel kezeik és ennek köszönhetően a vitaminok egy része a rizs belsejében marad. Így a főzés után is megmaradnak. A barna rizsről még érdemes elmondani, hogy az mellett, hogy magas a vitamin, illetve az ásványi anyag tartalma, a rosttartalma is kimagasló, így az emésztést is segíti.