Farmernadrágban jár a világ

A farmer a 19. századra vezethető vissza, amikor még munkaruhaként szolgált.  Az amerikai gyárakban nők és férfiak viselték, egészen a 20. századig maradt ebben a posztban.

[wp_ad_camp_1]

Ezt követően fokozatosan divatcikké vált, és a farmert elkezdték más ruhadarabokon is tesztelni. Női ruhákat, kabátokat, szoknyát, sőt táskát is készítettek farmer anyagból.

Népek formálták magukra a farmernadrágot.  Az 50-es években az amerikai tinédzserek körében népszerű viseletté vált, amellyel lázadásukat mutatták ki a szokványos öltözködés ellen. Ezen kívül más tiltakozások jelképéül hordták, ilyen a fajüldözés, vietnámi háborúval való szembenállás.  Hippik körében is ismert lett, egyedi mintákkal díszítették ruhadarabjaikat. Cowboyok és farmerek is viselték.

Új irányzat, a rockzene szimbólumává vált. A király, Elvis farmerben való megjelenése a koncerteken még jobban fellendítette az őrületet.

Farmernadrág
Farmernadrág

A filmiparban is hódított, westernfilmekben alkalmazták a függetlenség és a szabadság jelképeként.

Az 1960-as évek végére teljesen elfogadottá vált ez a viselet, eljutott Európába is, és emberek ezrei hordták mindennapi viseletként.

Az évezredek során változott kinézete, nemek szerint megkülönböztették. A férfiakén elől, a nőknek jobb oldalt volt hasíték.  Eleinte csőnadrág, később váltakozott a csípőtől bővülő vagy épp szűkülő formában. A nadrág dereka is feljebb került, máskor teljesen a csípőre simult.

Napjainkba ismét visszatérő divattá vált a szűk farmer, és előszeretettel hordják a magas derekú kollekciókat a csípőnadrágok helyett.

A hagyományos „farmerkék” mellett más színekben is készülnek, igazodva az állandó divat által diktált színösszeállításokhoz, annak ellenére, hogy a kék szín örökre a farmer egyik jellegzetessége marad.