Faművészetről röviden

Az ember már ősidők óta díszíti használati tárgyait. Vajon miért? Gondolkodtak már ezen? Az, hogy a mai rohanó világban erről már szinte leszoktunk – következményekkel jár, egyre súlyosabb következményekkel. Ízlésünk csökevényesedése lelki elszegényedésen át a betegségek könnyebb kialakulásához vezethet.

[wp_ad_camp_1]

Ön dönt, hogyan él! Az ajtó határozott szerepe folytán fontos hangulati, érzelmi szerepet közvetít. Kapun bemenni, küszöbön átlépni, valahonnan vagy valahová ablakot nyitni, bebocsáttatást, fényt, ki-, illetve betekintést nyerni, mélységes szimbolikus dolgok akkor is, ha a leghétköznapibb gyakorlatunk, ami annyira természetes, hogy sorsunkat jelző lényegünk gyakran fel sem tűnik. Márpedig ami jelzi, az alakít is, hat és visszahat. Az ajtók és ablakok tehát tárgyiasult formájukban is misztikus elemek, és ez akkor is így van, ha legtöbbször nem tűnik fel, vagy, mint oly sok más valóban fontos dologról, nem veszünk róluk tudomást. Mágikus jelentőségüket a legracionálisabb, leggyakorlatiasabb szemlélet sem vonhatja kétségbe. Hiszem, hogy a harmónia megőrzésében (helyreállításában, újrateremtésében) nagyon fontos szerepük van.

Faművészet
Faművészet

Aki belép, illetve átlép az ajtó küszöbén egy másik élettérbe kerül. Az itt élő, nap mint nap ide belépő, számára ez lehet közömbös vagy lehet éppen minden alkalommal valami felemelő érzés. Akár egy gyönyörű festmény nézése vagy egy kellemes zenei alkotás hallgatása. Igen, egy ajtó, lehet művészi alkotás. Amely a látvány és a tapintás együttes közvetítésével hat érzékszerveinkre, és mint műalkotás az értéke egyre emelkedik. A kézműves alkotások szellemi termékek, ki kellett gondolni, meg kellett tervezni, formába kellett önteni. Lényegük a gondolat, a művészet és a kézimunka. Kézimunka az utolsó simításig.

Ezek az ajtók semmilyen más ajtókkal nem összehasonlíthatóak. Miért? Mert ezek elsősorban szellemi termékek. Aki ezeket tervezte az jártas az ezotéria tudományában. Másodsorban képzőművészeti alkotások. Alkotója a szobrászat és az üvegművészet jeles művésze. Harmadsorban a funkció igényes megtestesítői. A hagyományos mesterről mesterre örökített szakmai tapasztalatok alapján, a mai kor elvárásainak betartásával kézzel készült egyedi alkotások. Minden alkotás mely megfelelt a szigorú követelményeknek, kap egy védjegyet, a mester szignóját. Akár egy Stradivari, az idő nem fogja, minél patinásabb, annál értékesebb.