Ezért tisztítsd meg mindig alaposan a grillt sütés után!

Nincs is annál kellemesebb, mint amikor a nyári melegben összeül az egész család, előkerül a faszenes grill, és megkezdődik a sütögetés. Ínycsiklandozó húsok, zamatos zöldségek kerülnek a rácsra, és a legkülönfélébb szószok és fűszerek teszik egyedivé az ízeket.

A grillezés azonban nem egy kapkodós műfaj, nem lehet hirtelenjében kitalálni ebeéd előtt egy órával, hogy ma sütögetés lesz. Fel kell rá készülni, időben bepácolni a húsokat, és persze már jóval a tényleges időpont előtt el kell kezdeni hevíteni a sütőt is, hogy elérje a megfelelő hőfokot. Több ez, mint egyszerű étkezés, inkább egy szeánsz, sőt, sokak számára már-már művészet. Ám épp emiatt hajlamosak is vagyunk néha alábecsülni a szükséges időt, és mire végre a tányérokra kerülnek a falatok, addigra pont elegünk is lesz az egészből, és sebtében elpakolunk mindent, vagy otthagyjuk a maradványokat, mondván hogy majd másnap elpakolunk.

Igen ám, de épp ez a grill legnagyobb ellensége. Gyorsan-frissen még aránylag könnyedén letakaríthatóak a sütés maradványai, ám ha órákat – vagy extrémebb esetekben napokat, heteket várunk -, akkor annyira rászárad a kifolyt zsír és az egyéb szennyeződések, hogy azoktól utána már csak nagy nehézségek árán tudunk megszabadulni. Ennél is nagyobb gondot okoz, ha a ráégett, szenes felülettel egyáltalán nem törődünk, hisz nem csak kellemetlen ízt kölcsönöz majd a következő alkalommal a rákerülő ételnek, de baktériumok, és gombák melegágya is ez, ami komoly fertőzésekhez vezethet. Kiemelten igaz ez hús sütését követően, ám ha csak zöldségeket grilleztünk, akkor is fektessünk nagy hangsúlyt az alapos tisztításra. A legjobb módszer ha még melegen – de persze már nem forrón – pucoljuk le a rácsot és a grill felületét, ekkor ugyanis még nem keményedik rá a szennyeződés, és sokkal gyorsabban végzünk, mintha csak órákkal később állnánk neki ennek a kellemetlen feladatnak. Használjunk kimondottan grillezéshez kapható tisztítószert – és eszközöket -, mert ezek az egészségre ártalmatlanok, ám úgy vannak kitalálva, hogy jóval hatékonyabbak, mint a többi, háztartásban megtalálható tisztítószer.