Ezért szabadulj meg a lejárt szavatosságú pipere holmiktól

Noha a legtöbben szinte drákói szigorral tekintünk a hűtőszekrényben lévő termékek szavatossági idejére, meglepő módon a fürdőszobában található holmik esetében sokkal, de sokkal elnézőbbek vagyunk.

Persze a mondás úgy szól, hogy az vagy, amit megeszel, és nem úgy, hogy az vagy, amit magadra kensz, ám a helyzet az, hogy ez egy elég kockázatos hozzáállás. A pipere holmik közt ugyanis szép számmal akadnak olyanok, amelyek igencsak veszélyesek tudnak lenni az egészségünkre, feltéve persze ha már rég meg kellett volna szabadulni tőlük. Ékes példája ennek a sminkes láda tartalma. Egy szempillaspirál, vagy egy alapozó épp olyan termékeknek tűnnek, amelyek örökké megőrzik szavatosságukat, holott erről szó sincs. Ami sokkal nagyobb gond, az az, hogy ezeken a termékeken a kutatók szép számmal találtak baktériumokat, gomba spórákat, köztük olyanokat is, amelyek igen komoly fertőzéseket képesek okozni. Ne feledjük, ezek a termékek a bőrünkkel, szemünkkel, és a szánkkal érintkeznek, s bár nem esszük meg őket, ettől függetlenül komolyan kell venni a lejárati idejüket.

Ugyanez igaz a többi fürdőszobai termékre. Az ajánlások szerint havonta cserélni kellene – azaz ki kellene dobni – a borotvát (már ha eldobható persze), és a fürdőszivacsot, de három hónap után ugyancsak búcsút kellene inteni a fogkefének, fél év után a sminkszivacsnak. Egy év a határ a rúzs, az arckrém és a szemceruza esetében, míg a körömlakk, a parfüm és a dezodor ennek dupláját is eltöltheti a fürdőben, mielőtt a kukában landolna. Noha sok esetben némi szemléletváltás is szükséges ahhoz, hogy más szemmel nézzünk ezekre a termékekre, de próbáljuk meg tudatosítani magunkban, hogy használatukkal épp úgy az egészségünkkel játszunk, mintha lejárt szavatosságú húst sütnénk meg ebédre. Időnként tartsunk tehát nagytakarítást a pipere holmik közt, és ami már megszolgálta az idejét, attól szabaduljunk meg, méghozzá könyörtelenül.