Ezért nem érdemes túlzásba vinni a spórolást

Pénzügyi szempontból hazánk – és a világ többi országának nagy része – nem kellőképpen tudatos. Noha már jó ideje vannak kezdeményezések ennek a tendenciának a helyrehozatalára, sajnos még mindig sokan veszik félvállról az anyagi döntéseiket.

Aki azonban már egyszer megégette, vagy mélyebben beleásta magát a tanácsadók intelmeibe, az jó eséllyel átesik a ló túloldalára. A szakemberek szerint ugye a pénzügyi tudatosság első lépcsőfoka a megfelelő vészhelyzeti alap képzése. Ez igaz akkor is, ha egyedül élünk és fokozottan fontos, ha már családdal rendelkezünk, hisz ha nincs megtakarításunk, akkor elég egy hosszabb betegség – netalántán egy baleset -, vagy az, hogy váratlanul elbocsátanak, és máris bedől a családi kassza. Ha mindig van félretéve legalább hat havi keresetnek megfelelő tartalék, az egy remek kiindulási alap. Ezután következik a költéseink tudatossá változtatása. Az emberek ugyanis rengeteg felesleges dologra költenek, ezek java része tárgyi. Új telefon, rengeteg ruha, olyan autó, amit nem engedhetnek meg maguknak és így tovább.

Erről leszoktatni – vagy ha úgy jobban tetszik, akkor átnevelni – magunkat nem egy egyszerű feladat, ám nem is lehetetlen. Idővel rá lehet érezni a spórolós lét szépségeire, főleg, ha amikor az ember már azt látja, hogy nem kényszerből vonja meg magától az adott dolgok megvásárlását, hanem azért, mert tudja jól, hogy teljesen feleslegesek. Idővel azonban sokakkal az a faramuci helyzet történik meg, hogy átesnek a ló túloldalára, és kényszeressé válik a nem költés. Amennyiben ez maradéktalanul boldoggá teszi valakit – és a környezetében élők is mind így éreznek, kivétel nélkül -, akkor nincs is ezzel feltétlenül baj, ám még ebben az esetben is érdemes megfontolni, hogy mi az, ami valóban felesleges, és mi az, aminek amúgy tényleg hosszútávon hasznát vennénk. Például ne vegyünk azért egy olcsó autót, mert olcsó, miközben könnyen vásárolhatnánk akár újat is, úgy, hogy meg sem érezné a költségvetés. Hisz a régivel valószínűleg csak a baj lesz, az új pedig – ha vigyázunk rá – akár tíz-húsz évig is kiszolgál minket. Legyünk tudatosak, de amire tényleg jut, azt ne vonjuk meg magunktól – és a családtól – csak azért, hogy ne költsünk. Fontos megtalálni az egyensúlyt, ahogy az élet minden területén, úgy az anyagiak terén is.