Ezért nem érdemes kompromisszumot kötni a felújítás során

Otthonunk renoválása mindig egy hatalmas feladat, hiszen nem csak temérdek bosszúsággal jár, de mellette a pénztárcánkat sem kíméli és ráadásul a megszokott életterünk is felborul. Szerencsés esetben persze az egész gyorsan zajlik, miközben mi egy másik lakásban tartózkodunk, ám ez csak keveseknek adatik meg.

Ezért aztán szeretnénk minél gyorsabban túl lenni az egészen és minél jobban elhúzódik a projekt, annál inkább hajlandóak vagyunk kompromisszumokat kötni. Ez azonban a későbbiekben nagyon megbosszulhatja magát és az esetek nagy részében meg is bánjuk a dolgot, ám jellemzően akkor már késő. A legbölcsebb, amit tehetünk, hogy elfogadjuk, ez egy nehéz időszak, amin túl kell esni és a kitartásunk eredményeit majd a jövőben élvezhetjük. Akár az elvégzendő feladatokon, akár az alapanyagok minőségén spórolunk ugyanis, az később biztos, hogy kellemetlen következményekkel jár majd. Utóbbira gyakori példa, hogy kinézzük például azt a csempét, ami tökéletesen passzol az új konyhabútorunkhoz, ám csak későn derül ki, hogy nincs belőle elég, az utánrendelés pedig csak hetek múltán ér majd ide. Ilyenkor vagy türelemmel – és félig kész konyhával – várunk, vagy kompromisszumot kötünk és választunk egy másik burkolatot.

Így ugyan jóval hamarabb túlesünk a kellemetlenségeken, ám mindig ott motoszkál majd bennünk, hogy ez nem az, amire valójában vágytunk. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a terveink és a megvalósítás közt jelentős eltérés tapasztalható a költségek tekintetében. Ilyenkor két választási lehetőségünk van. Vagy kompromisszumot kötünk és gyengébb alapanyagokkal befejezzük a renoválást, vagy várunk és csak akkor állunk neki, ha összejött rá a kellő mennyiségű pénz. Esetleg – ha a helyzet engedi – akkor szakaszosan végezzük el a munkákat. Ez persze kényelmetlenségekkel jár, ám a végeredmény majd pontosan olyan lesz, amilyet szerettünk volna. Ez pedig a legfontosabb egy felújítás esetén.