Ezért ne sétáltassuk póráz nélkül a kutyát!

Minden gazdi álma, hogy a kutyája megfontolt lépésekkel a lába mellett baktasson, és a sétáltatás lehetőleg ne arról szóljon, hogy minden erőnkkel megpróbáljuk tartani a pórázt, amíg az eb végighúz minket az utcán.

Akik járatosak a nevelésben, azok jól tudják, hogy ezt elérni nem éppen a legegyszerűbb feladat, és nagyon ritkán ér minket olyan szerencse, hogy a blöki szinte saját magától is képes kulturált sétára. A legtöbbször hosszú hetek – nem egyszer sajnos hónapok – munkája, hogy ezt az állapotot elérjük, és ahhoz, hogy tökéletesre csiszoljuk a dolgot, ahhoz bizony kitartásra és rengeteg türelemre van szükség. Természetesen mi magunk is próbálkozhatunk – remek szakkönyvek, illetve videós bemutatók érhetőek el a témában -, ám a legegyszerűbb talán az, ha beiratkozunk egy kutyaiskolába, ahol az oktató azonnal tudja korrigálni, ha valamit esetleg nem úgy csinálunk, ahogy kellene. Amikor aztán végül sikerrel járunk, és hűséges négylábú barátunk ránk figyel a séták alatt, és már nem feszül a póráz, akkor az egy remek érzés, és végre arról szólhatnak a közös kalandok, amiről kell: hogy a gazdi is, és a kutya is jól érzi magát.

Ilyenkor aztán sokak fejében megfordul a gondolat, miszerint a pórázt akár el is lehetne hagyni, hisz az eb engedelmes, nem próbál meg másfelé menni, és nem zavarják meg a külvilág ingerei. Azonban még ha így is van – bár ezt kezeljük fenntartással, mert egy előttünk átszaladó macska bármikor boríthatja a betanult viselkedésformát -, akkor is legyünk tekintettel embertársainkra. Ugyanis nem véletlenül tilos póráz nélkül sétáltatni a kutyákat. Szép számmal vannak ugyanis, akik zsigeri módon félnek a négylábúaktól – igen, még a legkedvesebbektől is -, így számukra egy trauma, amikor póráz nélkül közlekedő állatot látnak. Arról nem is beszélve, hogy balesetveszélyes lehet, hisz bár lehet, hogy a mi kutyánk barátságos, de az már korántsem biztos, hogy amelyikhez kíváncsian odamegy haverkodni, az is hasonlóan jámbor. Így hát maradjon fent az a póráz, hisz mindenki számára így lesz a legjobb – no és a törvény is így szól, erről se feledkezzünk meg -.