Ezért ne nyúlj a füledbe fültisztító pálcikával!

Vannak olyan bevett gyakorlatok és praktikák, melyekről az idők során kiderül, hogy sokkal többet lehet vele ártani, mint használni. Az egyik ilyen a pálcikával történő fültisztítás, amely a múlt században gyakorlatilag kötelező hétvégi program volt, ám azóta már rég tudjuk, hogy nagyon nem jó ötlet így tisztogatni a hallójáratainkat.

Szinte minden egyes drogériában kaphatóak a kis vattapamaccsal ellátott pálcikák, amelyek a közhiedelemmel ellentétben nem is azt a célt szolgálják, hogy a dobhártyáig felnyomva technikás mozdulatokkal kiszedjük velük a fülben lévő zsírt. Hogy ez miért is nagyon rossz ötlet, annak két oka is van, és ha őszinték akarunk lenni, akkor azt mondhatjuk, hogy ezek egyenként is bőven elegek ahhoz, hogy soha többé ne nyúljunk be a fülünkbe. Az egyik ok, az az, hogy bár sokan nem tudják, de a fülünk öntisztító. Ahogy eszünk – és rágunk -, az állkapocs mozgásától, valamint a fület érő víztől a feleslegessé vált fülzsír folyamatosan oldódik és távozik, így egy egészséges körforgás jön létre, amit vétek felborítani. Ezzel azonban sokan nem foglalkoznak – vagy egyszerűen csak nem hiszik el és úgy vélik, hogy néha azért érdemes tisztogatni egy kicsit -, ám azt jó, ha észben tartjuk, hogy ezek a boltban vásárolható pálcikák túlságosan vastagok ahhoz, hogy sikerrel használhassuk őket.

Ehelyett a legtöbb esetben az történik, hogy bár roppant kellemes maga az eljárás, ami során gyakorlatilag megvakarjuk a vattapamacsos véggel a fülünk belsejét, de ahelyett, hogy a feleslegesnek gondolt fülzsírt eltávolítanánk, inkább csak kárt okozunk és összenyomjuk azt. Ennek köszönhetően pedig végül már a jól megszokott, természetes módon sem tud távozni majd, és egy jól működő ökoszisztémába belepiszkálva mi magunk okozunk gondot. Alapvetően ugyanis csak nagyjából minden huszadik embernél okoz valamilyen problémát a fülzsír, ám ha ez megtörténik, akkor hagyjuk az otthoni módszereket és haladéktalanul forduljunk orvoshoz, aki szakszerű – és fájdalommentes – beavatkozással megszabadít minket a problémánktól.