Ezért ne moss fogat a zuhany alatt!

Az ember gyarló és kényelmes lény, így hát nem csoda, ha szinte mindenben azt nézi, hogy hogyan lehetne a legkisebb vesződség nélkül véghezvinni az adott feladatot.

Gyermekkorunktól kezdve sulykolják belénk, hogy mennyire fontos a megfelelő technikával és alapossággal végrehajtott fogmosás – legalább naponta két alkalommal -, ám arról senki sem beszél, hogy ez a napi 4-5 – vagy akik szorgalmasabbak, azoknál 7-8 – perc ez hosszú távon mennyire unalmas tud lenni. Emiatt aztán idővel elkezdjük összevonni cselekvésekkel, és fogmosás közben bekészítjük a kávéfőzőt, kiengedjük a kutyát, no és persze ha úgy adódik az alkalom, akkor egybe kötjük a kellemeset a hasznossal, és ha már a zuhany alatt állunk a gőzben, akkor egy lendülettel megmossuk a fogunkat is, mert hát miért is ne. Nos, a helyzet az, hogy ez sokkal rosszabb ötlet annál, mint amilyennek tűnik, ennek pedig egyszerre több oka is van.

Az egyik az, ami egyben igaz bármi fent vázolt esetre, azaz amikor csak úgy mellékesen, valami más cselekvéssel párhuzamosan mossuk a fogunkat. Ez az ok pedig nem más, mint hogy ilyenkor nem figyelünk oda rendesen arra, amit csinálunk. Persze ezzel nem szeretnénk megbántani senkit és azt feltételezni, hogy nem tud két irányba koncentrálni, de tény, hogy a fogmosás során a megfelelő technika használata kulcsfontosságú. Ha közben valami egész mással vagyunk elfoglalva, akkor biztos, hogy az az alaposság kárára megy majd, ez pedig még a zuhanyzásra is igaz, hisz ott sem arra koncentrálunk, hogy melyik fogat nem mostuk még alaposan körbe. Helyette már gondolatban a napot tervezzük, vagy képzeletben beszélgetéseket folytatunk, mindegy is, a lényeg, hogy nem figyelünk száz százalékosan. Emellett pedig ha ott mossuk a fogunkat, akkor hajlamosak vagyunk a fogkefét is ott tárolni, illetve hagyni, ami nagyon nem higiénikus, a párás, meleg ugyanis a baktériumok táptalaja, amelyek a kefe fején amúgy is előszeretettel tanyáznak. A tanulság tehát az, hogy a fogmosás az legyen fogmosás, álljunk a tükör előtt és bizony szánjuk rá azt a – minimum – kétszer két percet naponta, mert a fogak épsége bőven megér ennyi időt.