Ezért ne hagyjuk, hogy elhízzon a kutya!

A kutya az ember legjobb barátja – szól a mondás, és bizony ez nagyon így van. Négylábú barátaink napról napra tanújelét adják hűségüknek és odaadásuknak, természetes hát, hogy a legjobbat akarjuk számukra.

A házi kedvencként tartott négylábúak azonban örökölték őseiktől a falánkságot, arról nem is beszélve, hogy vannak egyedek, amelyek kirívóan jó étvágyúak. Mi pedig nagyon nehezen állunk ellen az angyali tekintetnek, amely kérően néz ránk minden egyes étkezés alkalmával, így aztán ha nem vigyázunk, akkor egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy a kutya gyakorlatilag egész nap eszik, a súlya pedig egyre csak gyarapodik. Míg egy icipici túlsúly akár még cukin is néz ki, a súlyosabb elhízás azonban már komoly egészségügyi veszélyeket rejt magában. Van ugyan pár fajta, amelyik jobban viseli a gömbölyű  formát, de általánosságban elmondható, hogy minél előbb megszabadítjuk az ebet a plusz kilóktól, annál több zűrtől kíméljük meg az állatot.

Túl azon, hogy szív és érrendszeri problémákat okoz, és sokszorosára emeli a különböző daganatok kialakulásának az esélyét, a legszembetűnőbb és leggyorsabban megjelenő probléma az állat ízületeivel lesz. A kutya lábai ugyanis nem arra vannak kitalálva, hogy az ideális testsúlyánál nagyobb tömeget mozgasson, és ez előbb-utóbb csípő, illetve egyéb végtaggondokhoz vezet majd, amiket aztán nagyon nehéz lesz kezelni – sok esetben pedig még műtéttel sem lehet tökéletesen helyrehozni -. Így ha azt látjuk, hogy kedvencünk gyarapodásnak indult, mielőbb lépjünk közbe. Szép lassan csökkentsük az eledel mennyiségét, és azonnal hagyjunk fel a nassolással, jutalomfalat adással. Ha kell, cseréljük az állat tápját kalóriaszegényre, és ami fontos, vezessünk be napi rutint, melynek keretében mozgásra bírjuk a kutyát. Eleinte ez ne legyen megterhelő – nehogy túlerőltesse magát -, ám szép fokozatosan lehet emelni a mennyiségen és a tempón, egész odáig, míg észrevehetően elkezdi visszanyerni régi alakját a kutyus.