Ezért ne féljünk az urológiai vizsgálatoktól!

Ha meghalljuk azt a szót, hogy urológus – főképp férfiak esetében van ennek kiemelt jelentősége -, akkor egyből összeszorul a torkunk a félelemtől. Persze kétségtelen, hogy nem a világ legszórakoztatóbb programja egy-egy ilyen vizsgálat, viszont sok esetben az életünket mentheti meg és valljuk be, az azért mindennél fontosabb.

A statisztika ugyanis pontosan azt mutatja, hogy a magyar férfiak annyira tartanak ezektől az alkalmaktól, hogy inkább olyan messzire elkerülik az urológusukat, amennyire csak lehet. Sokszor még abban az esetben is, ha már fájdalmakkal, vagy egyéb kellemetlen tünetekkel jár az állapotuk. Pedig nem csupán a kezelések mielőbbi megkezdése roppant fontos, hanem a szűrővizsgálatok útján elérhető megelőzés is. A prosztatarák ugyanis egy rendkívül jól gyógyítható daganattípus, feltéve, ha időben felfedezik. Hazánkban viszont ennek épp az ellenkezőjét mutatja a tendencia, ennek oka pedig egész egyszerűen az, hogy a férfiak még az ajánlott kontroll vizsgálatokra sem mennek el, holott negyven éves kor fölött évente legalább egyszer tanácsos lenne.

Ez ellen a berögződés ellen persze nem könnyű fellépni. A legeredményesebb a szélesebb körű tájékoztatás lenne, ám még így is rengeteg idő, mire az emberekben tudatosul, hogy a súlyos betegségek esetében a megelőzésnek van a legnagyobb szerepe, hiszen hiába fejlődik az orvostudomány, a gyógyítás mindig kétesélyes. Éppen ezért a harmincas éveink végén érdemes szép lassan a mindennapok rutinjává tenni a szűrővizsgálatokat, és rendszeresen elmenni laborvizsgálatra, kardiológiára és amikor már hozzászoktunk, hogy ezek az alkalmak gyakorlatilag különösebb kellemetlenségek nélkül átvészelhetők, akkor az urológiai kontrollt is fel kell venni a listára. Mert ott sem történik semmi eget rengető, egyszerűen csak egy szakorvos pár perc leforgása alatt ellenőrzi az egészségi állapotunkat. Ez pedig lehet, hogy jár némi diszkomfort érzéssel, ám az biztosan eltörpül amellett, ami egy súlyos betegség esetén várhat ránk.