Ezért ne dolgozzunk betegen

Mindenki másképpen reagál egy betegségre, van, akit már egy egyszerű nátha is az ágynak dönt, főleg a férfiak esetében figyelhető meg ez a jelenség, ám nőknél is ugyanúgy előfordulhat ez.

Nagyon nem mindegy persze az sem, hogy milyen jellegű problémáról van szó. Ha csak egy torokfájás, orrfolyás tünet együttessel megússzuk a dolgot, akkor az legfeljebb roppant bosszantó, ám a mindennapi feladataink elvégzésében nem feltétlenül akadályoz. Egész más azonban a felállás akkor, ha be is lázasodunk, netán végtagfájdalmakkal, vagy hasogató fejfájással küzdünk. Ilyenkor szinte húz az ágy, és semmi másra nem vágyunk, mint egy kiadós alvásra, ami talán sikeresen el tudja űzni a kórokozókat. Ehhez minden segítséget megragadunk, a gőzöléstől kezdve a torokfájást enyhítő szopogatós tablettákon át az influenza tüneteit kezelő komplex készítményekig bezárólag.

Sajnos azonban a legtöbbször a gyógyulási folyamatot semmilyen trükkel sem tudjuk radikálisan lecsökkenteni, és a legjobb amit tehetünk az az, hogy hagyjuk, hogy a szervezetünk és az immunrendszerünk végezze a dolgát, és legyőzze a betegséget. Ez persze egy idegőrlő, fárasztó állapot, ami akár hosszú napokat is igénybe vehet. Gyerekként egy kicsit egyszerűbb ilyenkor a dolgunk, felnőttként azonban ott motoszkál a kérdés, hogy vajon menjünk dolgozni, vagy inkább maradjunk otthon táppénzen. Nos, ez a probléma típusától függ, betegség esetén ugyanis elengedhetetlen, hogy ne csak magunkra, hanem a körülöttünk lévőkre – jelen esetben a munkatársainkra – is gondoljunk. Hatalmas károkat okozhatunk azzal, ha úgy megyünk be dolgozni, hogy megfertőzzük a többi dolgozót, és ez bizony sok munkahely esetében – gondoljunk csak arra, hogy például egy irodában vagyunk a többiekkel – elkerülhetetlen. Bizonyos esetekben – pl. fogfájás, vagy fülfájás mellett – persze dönthetünk úgy, hogy nem megyünk táppénzre, ám ha a legkisebb esélye is fennáll annak, hogy fertőző a betegségünk, akkor inkább maradjunk otthon pár napot, és gyógyuljunk meg.