Ezért lehet rossz alvó a gyerek

Az újdonsült szülők az első hetekben nagyjából mindenen aggódnak és az utolsó apróságot is túl stresszelik, ám ez idővel szép lassan elmúlik, ahogy a kezdeti újdonságot felváltja a rutin magabiztossága.

Azonban van két olyan dolog, amin ezt követően is nagyon sokat rágódnak, ez pedig nem más, mint az evés, illetve az alvás. Rutinos, sokat megtapasztalt anyukák és apukák azt szokták mondani, hogy egy gyerek vagy nem eszik rendesen, vagy nem alszik rendesen, olyan, hogy mind a kettő stimmel hosszútávon, általában csak a mesében van. Ahogy az evési problémákat, úgy az alvási anomáliákat is elég nehéz megoldani, hisz míg csecsemőkorban általában a hasfájás okolható az ébren töltött éjszakákért, a későbbiekben számtalan oka lehet annak, hogy felborul az éjszakai rutin. Sajnos a megoldás megtalálásához rengeteg türelemre és kitartásra van szükség, hisz könnyen lehet, hogy hetek telnek el, mire rájövünk, hogy hol a hiba, addig pedig nem csak a pici, de mi se nagyon fogunk aludni.

Első körben érdemes a legegyszerűbben orvosolható problémákat górcső alá venni. Ilyen például a zaj, hisz vannak olyan gyerekek, akiket a legkisebb nesz is felkelt. Zárjunk ki minden lehetséges hangforrást, még azokat is, amikre alapból nem is gondolnánk, hogy gondot okozhatnak (akár egy óra ketyegése is lehet a gond). A fényre ugyanez igaz, teremtsünk teljesen sötétet a hálószobában. Ugyancsak fordítsunk figyelmet a megfelelő hőmérsékletre – és páratartalomra -. Bár elsőre azt gondolnánk, hogy a babáknak a meleg a jó, de ez nem így van. Alváshoz a megfelelő öltözék mellett a húsz-huszonegy Celsius fokos, friss levegő az ideális. Ennél magasabb hőmérsékleten könnyen megizzadnak és nyugtalanul alszanak. Ha nem ebben az irányban kell keresni a probléma forrását, akkor egészségügyi szempontból vizsgáljuk meg a kérdést. Nincs eldugulva a pici orra? Nem jön épp valamelyik foga (rosszabb esetben fogai)? Nem lehetséges, hogy valamilyen fejlődési ugrás előtt áll (épp járni készül például)? Ezek mind okozhatnak alvászavart, de pár nap alatt a helyzetnek javulnia kell. Ne lepődjünk meg, ha egy izgalmas, élmény dús nap után nehezen alszik el a gyerkőc és nem zavartalan az álma sem, hisz ilyenkor a rengeteg ingert az agy éjszaka dolgozza fel. Ha azonban hetekig nem javul a dolog, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy nem a rosszul beállított napirend, vagy valamilyen stressz hatás okozza a gondokat és ha kell, ilyen esetben konzultáljunk szakemberrel.