Ezért kell nagyon odafigyelni a vízivásra

A létezésünk alapja a víz, testünk mintegy háromnegyedét ez teszi ki. Segítségével jutnak el a szervekhez a tápanyagok, vitaminok és az ásványi anyagok. Ezért is van az hogy víz nélkül maximum 3 napig tud létezni az emberi test, mígnem élelmiszer nélkül, akár több hétig is. Mennyi vizet ideális fogyasztani?

Rendkívül összetett dolog ez, ugyanis a szervezet igényeit sok tényező befolyásolja, például a felépítés, az életkor, az időjárás, vagy épp a munkakör. Egy átlagos felnőtt ember vízigénye nagyjából két és fél liter naponta, nyáron a nagy melegben ez akár egy literrel is megemelkedhet. Gyermekeknél más a helyzet, egy kis szervezet gyorsabban ki tud száradni, mint a felnőtt, ezért fontos odafigyelni, hogy itassuk őket folyamatosan. Ha már kiskorukban hozzászoknak a rendszeres vízfogyasztáshoz, rengeteg betegséget meg lehet előzni.

Sokan úgy gondolják, hogy „teve típusok” és kevesebb víz is elég számukra, mivel azt tartalékolja a szervezetük, ám sajnos ez óriási tévhit, igenis fontos a folyamatos folyadékbevitel.  A dehidratáltságnak ugyanis számtalan következménye lehet. Ilyen például a fejfájás, aminek sokszor alapos orvosi kivizsgálások során sem találják az okát, míg végül aztán kiderül, hogy az elégtelen mennyiségű folyadék tehet az egészről. Ugyanez a helyzet áll fenn fáradékonyság esetén is. Ne felejtsük el, hogy a víz egyik elsődleges szerepe szervezetünkben a különféle méreganyagok eltávolítása. Ha ez nem megy vége rendesen, akkor annak száraz bőr, csökkent energiaszint és anyagcsere problémák lesz az eredménye. Súlyosabb esetben szövődményként szív- és érrendszeri megbetegedések léphetnek fel és megnőhet az agyi érkatasztrófa kockázata is. Nem véletlen halljuk tehát oly sokszor intelemként, hogy fektessünk nagy hangsúlyt a megfelelő folyadékbevitelre, ugyanis az egészségünk múlhat rajta.