Ezért jó az OKJ

Számos statisztikai adat, illetve hivatalos nyilatkozat árulkodik arról, hogy a következő években a képzett munkaerő hiánnyá válhat Magyarországon. A munkanélküliek között egyre alacsonyabb a magasan képzettek aránya, ami bizonyos mértékben a hazai gazdaság élénkülésének tudható be, másrészről pedig a növekvő külföldi munkavállalásnak. Ha a tendenciák folytatódnak, a hazai vállalkozásoknak a külföldiekkel kell versengeniük a képzett magyar munkavállalókért.

[wp_ad_camp_1]

Nem csak a magasan képzett munkavállalókból lehet hiány – hívják fel a figyelmet a szakemberek. Már ma is számos olyan szegmens tapasztalható, ahol a középfokú képzettséggel rendelkező szakemberek hiánya látszik. Ezek jellemzően azok a területek, amelyek külföldön és Magyarországon is nagyobb aktivitást mutatnak, így fordulhat elő, hogy a hazai munkavállalói réteg jelentősen lecsökken, hiszen a szakma képviselői nagy számban távoztak külföldre.

OKJ bizonyítvány
OKJ bizonyítvány

Az OKJ képzések tudatosan építik az adott ipari és szolgáltató szegmensek munkaerőpiacát. A képzések között számos olyat találunk, ami elsősorban a külföldi munkaerőpiacokon keresett, így elsősorban azoknak kínál lehetőséget a megfelelő képesítés megszerzésére, akik külföldi területen képzelik el a következő éveiket. Az így megszerzett diplomákhoz nemzetközi Europass bizonyítvány-kiegészítőt lehet igényelni, ami rendkívül fontos szerepet tölt be a nemzetközi munkavállalás tekintetében. Az OKJ képzések alapvetően úgy épülnek fel, hogy lehetőleg minél több gyakorlati tudással szolgáljanak. Ennek érdekében nagyon sokszor egészen kis csoportokkal dolgoznak, így a munkában mindenki aktívan részt vesz. Nem utolsósorban pedig rendkívül rövid idő alatt elvégezhető képzésekről van szó, ami nem hátráltatja a hosszú távú külföldi terveket.