Ezért fontos, hogy ne legyen penész a lakásban!

Kevés bosszantóbb dolog létezik a lakásban, mint amikor megjelenik a penész a falakon. Nem elég ugyanis, hogy visszataszító látványt nyújt, de megszabadulni sem a legegyszerűbb tőle. A legegyszerűbb és legcélravezetőbb, ha minden erőnket arra összpontosítjuk, hogy megelőzzük a kialakulását.

Hogy sikerrel járjunk, ahhoz jó, ha tudjuk, hogy amit mi penészként emlegetünk, az valójában gomba, és mint köztudott, a gomba a nedves környezetet szereti. Nem véletlen tehát, hogy általában a fürdőszobában és a különböző nyílászárók környékén jelennek meg elsőként a fekete foltok, hisz itt van a legnedvesebb környezet. Azonban szerencsétlenebb esetekben bárhol, bármelyik falfelületen felütheti a fejét a gomba, főképp, ha nagyon magas a levegő páratartalma. Innen pedig már logikusan következik, hogy mire kell nagyon odafigyelni, ha el akarjuk kerülni a penészesedést.

A páratartalomra. Ez pedig közel sem olyan nehéz, mint azt esetleg elsőre gondolnánk. A magas páramennyiségért ugyanis általában két dolog okolható. Az egyik a kültérről érkező levegő, a másik pedig a fürdő, ahol a forró víz okozza a problémát. Utóbbi ellen úgy védekezhetünk, ha a helyiségbe megfelelő szellőztetést biztosítunk – ha kell, akkor ventillátoros rásegítéssel -, míg az előbbi ellen egy légtisztító a biztos megoldás. Ez a szerkezet ugyanis nem csak a szálló portól tisztítja meg otthonunk levegőjét, de a megfelelő páratartalmat is beállítja. Ez pedig nem csak az esztétika miatt fontos, hanem az egészségünk miatt is. A falon megjelenő gomba ugyanis olyan toxinokat bocsáthat ki magából, ami az arra érzékenyeknél komoly szövődményeket, allergiát okozhat. Emiatt aztán ha mégis azt vesszük észre, hogy felütötte a fejét otthonunkban, akkor minél előbb tegyünk azért, hogy eltüntessük – örökre – és a későbbiekben nagyon figyeljünk oda arra, hogy ne teremtsünk ideális környezetet a gomba számára.